Djupedal ønsker mer varsomhet, melder avisen Vårt Land.

– Når en fagperson deltar i offentlig debatt som vanlig samfunnsborger, bør det ikke brukes tittel eller henvises til særskilt vitenskapelig kompetanse, skriver Djupedal i et svar på et spørsmål fra Stortinget.

Dersom forskeren ikke er ekspert på det aktuelle området, bør man ikke koble navnet sitt til tittel, synes ministeren. Med det mener Djupedal at for eksempel en pedagogikkprofessor ikke bør benytte seg av nettopp den kompetansen når han deltar i et opprop for fred eller skogvern.

Djupedal lovpriser likevel engasjement fra forskere i sitt svar til Høyre-representant Martin Engeset.

– For ansatte ved universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner er en del av deres arbeidsoppgaver å bidra til samfunnsdebatten, skriver Djupedal.

Engeset ba Djupedal om et svar, fordi han mener biologer og naturvitenskapelig forskere gikk over streken i spørsmål om vern av Trillemarka. Engeset mener de gjennom opprop opptrer som politiske aktivister, selv om de selv presiserer at oppropet støttes på personlig grunnlag. Djupedal mener nettopp denne fremgangsmåten er ryddig, så lenge ekspertene bruker tittelen kun på opprop der de er fagpersoner.