TRYGVE MELLVANG-BERG, NTB

— Hvis barna er hjemme helt fram til de begynner på skolen, så mener jeg det ikke er heldig for barnet. Men jeg anerkjenner selvsagt foreldrenes rett til å holde barna hjemme, sier Djupedal til NTB.

I et intervju med Dagsavisen lørdag sier kunnskapsministeren at barnehagene er «en genial oppfinnelse» og en garantist for at barna får den ballasten de trenger videre i livet. Samtidig siteres han på at han synes det er «et forfeilet syn på barneoppdragelse å tro at foreldrene er de beste til å oppdra barn».

Frp sjokkert

Overfor NTB understreker Djupedal at han står for alt som ble sagt i intervjuet i avisen, men at hans underliggende holdning er at familien er viktigst.

— Foreldre skal selvsagt oppdra sine barn, det er deres ansvar og plikt. Så er barnehagene et nødvendig supplement, som kommer inn med et trygt og pedagogisk opplegg, sier Djupedal til NTB.

Oppslaget i Dagsavisen ble uansett nyansering, et hett tema da Frp åpnet sitt landsstyremøte på Gardermoen lørdag. Frps parlamentariske leder Siv Jensen siterte fritt fra oppslaget i Dagsavisen fra talerstolen og forsamlingen svarte med gisp og vantro.

— Frp er ikke motstandere av barnehager, men det å si at barnehager er bedre oppdragere enn foreldrene rokker ved en av de viktigste sammfunnspilarene vi har, sier Jensen til NTB.

Jensen synes holdningene Djupedal viser er skremmende og varsler at Frp vil ta en verdidebatt med ham.

— Uttalelsene er så sjokkerende, at jeg nesten må ta høyde for at han er feilsitert. Den vitner om en total mangel på tillit til foreldrene. Dette vil vi forfølge, sier Jensen.

Tar gjerne debatt

Djupedal tar Jensens reaksjoner med et smil og stor ro.

— Denne debatten tar jeg gjerne. Jeg har tre barn og alle som kjenner meg vet at det er to ting jeg prioriterer, familie og politikk, hvorav familien har gått foran, sier Djupedal til NTB

Samtidig mener han det har vært helt nødvendig å sende barna i barnehage.

— Barnehagene kan tilby mye familiene ikke kan, blant annet omgang med andre barn, sier kunnskapsministeren.

I intervjuet med Dagsavisen siterer Djupedal Hillary Clintons ord om at «barn trenger en landsby».

— Vår tids landsby er barnehagen. Skal du oppdra et barn, så skal du ha en landsby. Og det har vi ikke lenger - men vi har barnehagen, sier Djupedal i intervjuet.

BARNEHAGER ER GENIALE: Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) mener barnehagene er «en genial oppfinnelse» og en garantist for at barna får den ballasten de trenger videre i livet.