• Det største miljøproblemet er dårlig inneklima i den tredje verden. Det er flere som dør av det enn av AIDS, hevder den omstridte miljøguruen Bjørn Lomborg.

Lomborg, som er dansk, deltok torsdag på den store sjømatkonferansen i Bergen. I kjent stil gikk han i rette med alt som er politisk korrekt i miljødebatten. Han nekter å være med på at vi har noen ressurskrise, eller at miljøet er så truet som de fleste tror. Storbyer som for eksempel London var mye mer forurenset for hundre år siden enn den er i dag.

Anerkjennelse

Han svarer slik når Bergens Tidende spør om han ser seg som djevelens advokat i miljødebatten:

— Jeg oppfatter meg i hvert fall ikke slik, og jeg merker at flere og flere som før var kritisk til meg nå kommer og gir meg rett. Jeg er ellers forundret over at så mange unnlater å se ting i et lengre perspektiv, sier Lomborg som i løpet av få år har fått internasjonal anerkjennelse for å predike en «annerledes» miljøpolitikk. I fjor ble han av magasinet Time utpekt som en av de hundre mest innflytelsesrike personer i verden.

Lomborg er utdannet statsviter og underviser i statistikk. Dessuten leder han Institutt for miljøvurdering i Danmark.

Olje- og steinmangel?

— Du liker å provosere miljøbevegelsen?

— Nei, det har jeg ikke noe ønske om. Men lederne er irritert på meg, for jeg protesterer mot at de skal ha noen enerett på hva som er riktig miljøpolitikk. De er først og fremst opptatt av å fokusere på saker som gjør seg godt på fjernsynet.

— Er du ikke bekymret for at vi nærmer oss en ressurskrise?

— Nei, jeg kan ikke se at vi har noen slik krise. Selv Greenpeace må innrømme at vi har for mye olje. Det er noe fundamentalt galt når man tror at oljeepoken tar slutt på grunn av mangel på olje. Når den likevel tar slutt, så er det fordi det kommer bedre alternativer. Steinalderen tok jo ikke slutt på grunn av mangel på stein!

Støv og skitt i luften

— Hva er det største miljøproblemet?

— Det er utvilsomt innendørs luftforurensning i den tredje verden. Hvert år dør 2,8 mill. mennesker der på grunn av dårlig inneklima. Det er flere enn de som dør av AIDS, og det skyldes at man brenner møkk og andre skadelige ting.

I verden ellers er det all partikkelforurensningen i luften som er det største miljøproblemet. Det dreier seg om langt mer enn det såkalte svevestøvet som dere i Norge er så engstelige for om vinteren, sier Lomborg.