Grethe Kausland var et sentralt medlem i Dizzie Tunes gjennom 25 år. Hennes kolleger i gruppen betegner henne som det fineste mennesket de kjente.

– Vi hadde fantastisk flotte år samme med Grethe. Hun var et fint menneske, sjenerøs og snill og et unikum som det ikke finnes maken til på scenen. Ja, det fantes ingen finere enn henne, sier kollega Tor Erik Gunnstrøm fra Dizzie Tunes til NTB.

Han forteller at han snakket med flere andre i gruppen fredag, og at alle er enige om Grethe var et strålende menneske som vil bli sterkt savnet.

– Utfallet på sykdommen hennes var jo ventet, men man er jo aldri forberedt på noe sånt likevel, sier Gunnstrøm.

– Kunne alt

Ifølge Dizzie-sjefen Yngvar Numme kunne Grethe Kausland alt.

– Hun sang fantastisk bra, og var både komisk og dramatisk. Hun ga Dizzie Tunes en helt egen dimensjon, sier Numme til Dagbladet.no.

De jobbet sammen fra 1972 til siste forestilling med «Dizzie og damene» i 1997.

– Utenom scenen var hun en gøyal og blid og litt smågæren jente. Hun likte å kose seg og spise god mat, og likte dårlig å legge seg. Hun var også en veldig belest og reflektert dame, og ekstremt kunnskapsrik. Det var aldri kjedelig med Grethe, sier Numme.

25 år

Impresario Jørg Fr. Ellertsen engasjerte Grethe Kausland allerede i 1972. Meningen var at hun skulle være med i Dizzie-stallen i tre uker, men det endte med 25 år.

Hun var et eventyr, og blant de største av de største. Hun var glad i livet, og selv om hun var nummer én, var det aldri noe snobberi med henne. Hun kunne like gjerne bære på tepper og utstyr som å stå på scenen, forteller Ellertsen til VG– Nett.

Måtte avlyse

Ole Paus var den siste som skulle ha stått på scenen med Grethe Kausland. Men like før showet skulle vises, måtte arrangementet avlyses fordi Grethe ble syk på nytt like før sommeren.

Paus ønsker ikke å kommentere hennes bortgang.

– Jeg var så innmari glad i henne at jeg ønsker å ha følelsene for meg selv akkurat nå, sier Paus til NTB.

Begraves torsdag

For en stor del av den norske befolkning vil Grethe Kausland for all fremtid være vårt lands største barnestjerne, men hun funklet også i svært mange år som ypperlig kabaretartist, skuespiller og ypperlig imitator.

Hun ble født Grethe Nilsen 3. juli i Horten, og få artister har til de grader levd med musikk og opptreden i hele sitt liv. Hun debuterte med Horten Revyorkester som fireåring.

Det er sagt om Grethe Kausland at hun var en knøttliten, ujålete og utadvendt kruttønne. En hel nasjon vil sørge over at dette musikalske energiverket ikke lenger er blant oss.

Begravelsesseremonien finner sted i Uranienborg kirke torsdag 22. november klokken 14.00. Alle som ønsker å ta farvel med Grethe Kausland er velkommen, opplyser familien i en pressemelding.

Jan Greve, SCANPIX
1947 - 2007: Grethe Kausland.