— Vår viktigste oppgave er å være partiets ører og øyne, og sørge for at partiets interesser blir ivaretatt, forklarer Sp-politiker Hege Solbakken (33).

— Og å sikre at regjeringen gjenspeiler alle partiene, supplerer SV-politiker Bård Vegar Solhjell (33).

Norges nykronede finansminister, SV-leder Kristin Halvorsen, antyder det samme overfor Bergens Tidende:

  • Vi har ønsket oss en tung person, nært på statsministeren, som kan spille inn saker og synspunkter som er viktig for SV, og for å sikre bredden i regjeringsprosjektet. Bård Vegar har god politisk oversikt, i tillegg til å være en klok og reflektert person, skryter Halvorsen.

- Ingen betenkningstid

Det er nøyaktig en uke siden de to fikk beskjed om at de var utpekt som statssekretærer ved SMK, som Statsministerens kontor heter på politikerspråket.

— Hvor lang betenkningstid trengte du?

— Jeg trengte ikke betenkningstid, svarer Solbakken kjapt.

Når Bergens Tidende treffer dem på kontoret i 15. etasje, har de så vidt kommet i gang med jobben. Foreløpig vet de lite om hvordan hverdagen vil fortone seg. De sitter nesten vegg-i-vegg, kun atskilt av en effektiv sekretær som hjelper dem med stort og smått. Hun er selvsagt partipolitisk uavhengig. Sjefen sjøl, statsminister Jens Stoltenberg, sitter en trapp opp, i toppetasjen.

De to ferske, vestlandske statssekretærene var begge sentrale under regjeringsforhandlingene på Soria Moria. Solbakken, som kommer fra stillingen som politisk rådgiver for Åslaug Haga (Sp) i Stortinget, var sekretær for Sp-forhandlerne, mens Solhjell var tiltenkt en enda mer sentral plassering. Som partisekretær for SV, skulle han være en av tre forhandlere fra SV, sammen med Kristin Halvorsen og Øystein Djupedal.

— Men jeg var bare med i delegasjonen i et halvt døgn. Da gikk nemlig vannet, forklarer 33-åringen med et smil.

Det var altså samboeren, Therese Evensen (31), sitt «vann» som gikk. Onsdag 28. september ble Solhjell stolt far til lille Peter, to uker etter termin. Dermed ble Solhjell erstattet av SV-nestleder Henriette Westhrin.

— Det var faktisk utrolig lett å koble ut forhandlingene. Lettere enn jeg hadde trodd. Folk har nemlig stor respekt for det å få barn, så de lot meg være i fred, sier den nybakte pappaen fornøyd.

— Jeg tror faktisk det hadde vært vanskeligere å takle overgangen til å bli far dersom Peter hadde kommet to uker før termin. Da var vi nemlig midt i valgkampinnspurten, humrer han.

På jobb for fienden

Han kunne sikkert ha pratet i timevis om lille Peter, men vi sporer samtalen kynisk tilbake til hans politiske virke.

— Hvordan endte du egentlig opp her?

Solhjell tenker. Han kunne kanskje ha svart at det var fordi han i 2001 ble partisekretær i SV. Men 33-åringen skrur tiden mye lengre tilbake.

— Jeg meldte meg inn i Sosialistisk Ungdom i Førde i 1989. Det var egentlig tilfeldig, jeg kunne like gjerne ha endt opp i RV, AUF, eller Natur og Ungdom. Men vennene mine var engasjert i SU.

— Så valget sto altså om noe på venstresiden, for å si det sånn?

— Å ja, helt klart, svarer han kjapt.

— Hvordan visste du at du var sosialist?

  • Det føler du! Det finnes ingen objektive kriterier for hvor man står i det politiske landskapet, men for meg er rettferdighet er kjerneord. Jeg har alltid vært mer engasjert for de fattige enn de rike.

Det kunne gått skikkelig galt allerede tidlig i hans politiske karriere. Solhjell jobbet nemlig på den lokale Shell-stasjonen i Naustdal da han deltok på sine første SU-møter i Oslo. «Boikott Shell» var det heteste slagordet blant unge radikalere på denne tiden, og Solhjell torde ikke å fortelle til noen at han jobbet for fienden.

— Jeg jobbet på Shell-stasjonen helt til jeg flyttet fra Naustdal, men jeg fortalte faktisk ikke om jobben til mine partifeller før noen år siden, sier han og ler høyt.

Han reiser fortsatt «hjem» til Naustdal minst tre ganger i året. Hans nye kollega Solbakken reiser til Austevoll «annenhver måned».

— Jeg er nettopp blitt tante, så jeg skal besøke familien i helgen, sier Solbakken.

— Og så må jeg hjem for å komme meg ut på sjøen. Jeg savner sjøen skikkelig, legger hun til.

Når hun reiser hjem nå, sørger hun alltid for å få seg en kajakktur.

— Jeg har hørt at de leier ut kajakker her i Oslo og. Men det blir liksom ikke det samme.

TETT PÅ: Foruten statsrådene, er Bård Vegar Solhjell (33) fra Naustdal og Hege Solbakken (33) fra Storebø i Austevoll de to vestlendingene som sitter nærmest makten i Norge. Denne uken ble de utpekt som statssekretærer ved Statsministerens kontor.
HÅVARD BJELLAND
HÅVARD BJELLAND