Aftenposten skriver i dag at sentrale Ap-politikere tror Jens Stoltenberg går av som Ap-leder i løpet av neste periode, mest sannsynlig på landsmøtet i 2015. Da har hans arvtager god til til å bygge seg opp som partiets leder frem til stortingsvalget i 2017.

Denne oversikten over mulige arvtagere er utarbeidet av Aftenposten politiske redaksjon, basert på samtaler med en rekke sentrale Ap-kilder.

Favoritten

Jonas Gahr Støre (52): Hvis Arbeiderpartiet skulle velge ny leder i morgen, ville Jonas Gahr Støre gitt lavest odds. Etter syv år som utenriksminister og med utnevnelsen som helseminister har Støre nå bred regjeringserfaring. I valgkampen neste år vil Støre få en svært fremskutt posisjon.

Men hvis Stoltenberg blir sittende lenge som partileder, er Støre et mer usikkert kort. De to er jevngamle. Støre har mange muligheter utenfor politikken, både nasjonalt og internasjonalt. Det er usikkert hvor lenge han vil være interessert i være Arbeiderpartiets nummer to, spesielt hvis Ap går ut av regjering etter neste valg.

  • Tung regjeringserfaring. Appellerer til de viktige velgerne som står mellom Ap og H. God i verdidebatter.

— Fremstår som lite folkelig. Mangler bakgrunn fra partiorganisasjon og fagbevegelse. Vil han ha jobben?

Den radikale utfordreren

Trond Giske (46): Giske har vært omtalt som en av Aps kronprinser i over ti år. Han har vært med i den rødgrønne regjeringen helt siden starten, og var også statsråd i Stoltenbergs første regjering. Giske regnes som en av Aps dyktigste debattanter, som er spesielt god til å streke opp de ideologiske skillene mot høyresiden. Giskes største problem er at han betraktes som for radikal. Ap vil ha store problemer med å godta en EU-motstander som leder. Selv om han er svært populær i store deler av partiet vil han ha vanskelig for å vinne flertallet i en valgkomité satt sammen av partiets ledelse.

LO kan etter neste kongress få en radikal leder i Gerd Kristiansen, som er blant Giskes støttespillere. Giske er kjent som en god nettverksbygger og strateg. Men han er blitt svekket i eget parti av flere uheldige saker de siste årene, der Giske er fremstilt som en eksponent for kameraderi og dårlig lederskap.

  • Svært dyktig debattant. God kjennskap til partiorganisasjonen og gode kontakter i fagbevegelsen. Bred regjeringserfaring.

— EU-motstander. Flere uheldige mediesaker der det er stilt spørsmål ved hans integritet. Kan fremstå som litt for lur.

Det folkelige alibiet

Raymond Johansen (51): Johansen har ikke vært statsråd, men har regjeringserfaring fra perioden som statssekretær i Utenriksdepartementet. Han har også sittet i Oslos "byregjering" for SV på 90-tallet. Johansen er med sin yrkesbakgrunn som rørlegger en av få ekte arbeidere i Arbeiderpartiet. Johansen regnes som en sterk partisekretær, og nevnes nå som en mulig outsider til jobben som partileder.

  • Mer folkelig enn de andre kandidatene. Snakker så folk forstår ham. Kan partiorganisasjonen godt.

— Mangler erfaring fra Stortinget. Ingen stor debattant.

Lojal støttespiller

Helga Pedersen (39): "Aps nye Gro", skrev Dagsavisen da Helga Pedersen ble ny nestleder i Arbeiderpartiet. Siden det er oppfatningen i Ap at Pedersen ikke har vist Gro-takter. Hun er alltid lojal, men kanskje litt kjedelig. Pedersen har fått tung tillit blant annet som nestleder, parlamentarisk leder og leder av programarbeidet i Arbeiderpartiet. Likevel er det få som nevner henne som en sterk kandidat til ledervervet i dag.

  • Lojal støttespiller for Stoltenberg. Tungt ansvar som leder av programarbeidet og parlamentarisk leder.

— Ikke god i debatter. Mangler en tydelig politisk profil i offentligheten.

Ung, men lovende

Torgeir Micaelsen (33): Hvis Jens Stoltenberg blir sittende lenge som partileder, kan en helt ny generasjon Ap-politikere seile opp. Her er Micalsen med i tetsjiktet. I 2009 ble han som et forholdsvis ubeskrevet blad plassert som leder i finanskomiteen på Stortinget, noe som tyder på at han er en person ledelsen ønsker å satse på.

  • God i skattedebattene mot Høyre og Frp. Viktig erfaring som leder i finanskomiteen.

— Mangler regjeringserfaring.

Neste generasjon

Hadia Tajik (29): Tajik er for ung og fersk til å klatre helt til topps allerede i 2015. Men hvis Stoltenberg sitter lenge, kan hun på sikt bli en aktuell kandidat. Tajik omtales i svært rosende ordelag av sentrale personer i Arbeiderpartiet. I arbeidet med nytt partiprogram har hun fått den viktige jobben med å fornye Aps velferdspolitikk.

  • Nytenkende. Faglig sterk. God til å håndtere mediene.

— Ung og uerfaren. Foreløpig kort erfaring i regjering.

Hvem bør ta over etter Jens? Si din mening i kommentarfeltet!

UTFORDREREN: Trond Giske
OUTSIDEREN: Raymond Johansen