Det var om kvelden mandag 7. april Frilund dro på fjorden for å dra sildegarnet ved Eidsbygda i Rauma kommune, Møre og Romsdal.

Som så mange ganger før, hadde en torsk forvillet seg inn i garnet.

Ikke noe å grine for det, tenkte Frilund, og sløyde torsken. Fremst i magesekken fant han to døde sild. Bakerst lå en dildo.

— Jeg måtte blunke både en og to ganger. Torsken var sprell levende da jeg tok den opp i båten, så det er ikke noen som har drevet gjøn med meg, sier Frilund, og konstaterer at torsken tydeligvis ikke mistet matlysten etter å ha slukt det fallos-formede verktøyet.

Ni-doblet trafikken

Sønnen til Frilund la bilde av den uvanlige fangsten ut på Facebook. Noen dager etter på hadde nettutgaven til Åndalsnes avis ni-doblet trafikken til nettsiden sin.

HYLLET I REDAKSJONEN: Journalist Anders Hagen i Åndalsnes avis har skrevet sin mest leste sak etter elleve år som journalist. - Dildo og torsk. Det blir vanskelig å slå dette, sier han.
PRIVAT

— Jeg skjønte vel at saken kunne få nasjonal oppmerksomhet. Men at det skulle gå slik som dette, hadde jeg ikke drømt om, sier Anders Hagen, journalist i Åndalsnes avis, som skrev om saken først.Et google-søk på navnet til Bjørn Frilund, gir tirsdag ettermiddag over 80.000 treff. Halvparten av treffene leder til utenlandske nettsider. Begrenser man søket til nettsteder som publiserer nyheter, er antallet treff mer enn 2500.

- Himmel og hav

The Japan Times siterer Frilund på at oddsen for at dette skulle skje, er de samme som for å bli truffet av en meteoritt. The Scotsman viser til at torsken kan ha trodd dildoen var en blekksprut. Huffington post ber eieren av dildoen sende dem adressen sin. «Så kan vi skrive den ned og mate den til en seks kilos torsk i Barentshavet. Herr Frilund vil forhåpentligvis ta kontakt snarlig», skriver de.

Senest klokken 13 norsk tid tirsdag, la et tyrkisk nettsted ut sin versjon av saken.

— Det har tatt fullstendig av dette her. Himmel og hav, sier dildofiskeren selv.

Hobbyfiskeren er tirsdag ettermiddag på vei til kai etter nok en fisketur.

— Jeg ble intervjuet av svensk radio tidligere i dag. Dette er nok sånt jeg får oppleve bare en gang i livet, sier 64-åringen.

Sjekket opp av stilig kar

I uken etter at han tok den glupske torsken, har han filosofert mye over hvordan dildoen havnet i torskemagen.

— Jeg kan ikke forstå annet enn at noen har kastet den over bord fra hurtigruten eller et cruiseskip. Det kan vel ha vært noen som har sjekket opp en stilig kar og tenkte de ikke trengte den lenger, sier han og ler.

Eieren har ikke meldt seg. Frilund har ennå ikke bestemt seg for hva han vil gjøre med den.

— Den er i fin stand, magesyren til torsken hadde ikke begynt å tære på den, så han kan ikke ha hatt den så lenge i magen. Noen har foreslått at jeg kan selge den. Eller rykke inn en notis i avisen under «tapt og funnet». Det er i hvert fall en fornøyelig historie, sier han.

- Vanvittig rekord

faksimile forside.jpg
FAKSIMILE

Tirsdag ble han på ny viet oppmerksomhet i lokalavisen, der han pryder forsiden sammen med gummiinnretningen som gjorde ham berømt.Det gir ikke mindre trafikk på nettsiden til Åndalsnes avis.

— De fleste utenlandske nettstedene som har skrevet om dette har vært flinke til å henvise til oss, sier journalisten som skrev om saken først.

Saken har blitt lest 180.000 ganger på nettsiden til Åndalsnes avis. På en normal dag har de 20.000 besøkende på hele nettstedet, opplyser Hagen.

— Det er mildt sagt en helt vanvittig rekord, sier han.

SPISER HVA SOM HELST: Folk har funnet mye rart i torsk før. Denne dildoen er cirka 15 centimeter lang.
ANDERS HAGEN