– Jeg tror denne ulykken går veldig sterkt innpå mange mennesker. Både fordi flere er savnet, men også fordi det er en boligblokk som har rast sammen. Det er noe vi ikke tror skal skje i landet vårt. Derfor er dette mer dramatisk enn mange andre ulykker. Det er mange av oss som bor i hus og blokker og som ikke forstår at sånt kan skje, sier Stoltenberg.

Les også: — Så ut som et bombenedslag

Statsministeren tenkte onsdag ettermiddag først og fremst på dem som er rammet, men han så også fremover:

– Det er en meget alvorlig ulykke som har rammet Ålesund. Jeg tenker nå først og fremst på de pårørende til de savnede, og på alle andre som er berørt av ulykken. Samtidig er det viktig å komme til bunns i, og få full klarhet i, hvordan en slik ulykke kan skje. Ikke minst for å høste erfaringer og bidra til å unngå at tilsvarende ulykker skjer i fremtiden, sa Stoltenberg da han møtte pressen i høyblokka i regjeringskvartalet onsdag.

Han sier at det er viktig å støtte opp under redningsarbeidet.

Les også: - Raste ned en hel etasje

– Regjeringen og justisministeren er fullt oppdatert og følger redningsarbeidet nøye. Først når det er gjennomført, er tiden inne for å gå gjennom ulykken, belyse ulike teorier om hva som kan være årsaken, finne årsaken, og så bruke det til å trekke lærdom, sier Stoltenberg.

Ikke livstegn

Den nedraste blokken vil brenne i timesvis, og personer i 500 meter radius blir evakuert på grunn av eksplosjonsfaren.

— Nå er det en brann vi ikke har kontroll med, det er en propantank på 4000 liter som lekker og vi har iverksatt evakuering i en radius på 500 meter fra åstedet. Sånn er i hovedsak situasjonen nå, sa Endre Flatved, stasjonssjef i politiet under en pressekonferanse klokken 12.

Så lenge det brenner i den kollapsede blokken, kan ikke redningsmannskaper gå inn og søke etter savnede i ruinene. Det skal ha vært 20 personer i blokken i natt, og fem av dem er fortsatt savnet.

Under en pressekonferanse i dag, sa redningsmannskapene at de ikke kjenner til at det er kommet noen livstegn fra de savnede.

— Så lenge vi ikke får søkt gjennom ruinene, kan vi ikke si med sikkerhet hvor mange som befant seg i huset. De savnede er personer fra flere leiligheter og flere familier, sa stabssjef i politiet, John Kåre Flo.

Under blokken lå det nedgravd en propantank på 4000 liter. Den lekker, og det er en åpen propanbrann i bygget.

— Når det er snakk om en åpen propantank, er det stor risiko det vi kaller blev, som er en spontaneksplosjon. Det at tanken ligger nedgravd er positivt i forhold til faren for at den sprenges. Vi anser ikke eksplosjonsfaren for så stor, men for å være sikker har vi gjort noen grep, sa brannsjef i Ålesund, Geir Thorsen.

Brannvesenet kan ikke si hvor lenge det vil brenne, men at det vil brenne i timesvis.

Les også: Frykter at fem er omkommet

Evakuerer

– Brannmannskapene pøser på med vann, men må holde seg på avstand på grunn av eksplosjonsfaren. Det er snakk om en propantank som er lekk. De driver på for fullt, og vi håper brannen kan slokkes så fort som mulig, sier innsatsleder Kjell Kvernseth til NTB.

I første omgang er det brann, og ikke faren for nye ras, som er det største problemet.

På pressekonferansen ble det opplyst at tanken var forskriftsmessig plassert.

Det har vært mange spekulasjoner rundt at frostsprenging kan ha vært årsaken til ulykken.

— Jeg tror ikke dette er dagen for spekulasjoner. Dette er dagen for å ta seg av de evakuerte og de som savner sine, sa Endre Flatved, stasjonssjef i politiet på spørsmål om frostsprenging.

— Vi hadde ikke grunn til å tro at var noe spesielt på denne tomten, om det kan finnes andre slike steder i Ålesund, har jeg ikke grunnlag for å si, sa Lars Vartdal fra Ålesund kommune.

Les også: - Dette vil prege byen i lang tid | Spesialgruppe i beredskap

Gir ikke opp håpet

– Vi kan ikke sende inn hunder mens det brenner og er fullt av røyk. Hadde brannen vært slukket, hadde vi hatt en liten mulighet til å sende inn hundene vi har fått fra Oslo. Dette er hunder som er trent i søk i ruiner, og som kan søke etter både levende og døde mennesker, sier Kvernseth.

Han vil ikke gi opp håpet om å finne overlevende, og ser på det som en mulighet at overlevende kan befinne seg i deler av bygningen som ikke er blitt sammenklemt.

Første etasje i boligblokken ser tilsynelatende hel ut, men Kvernseth sier at så mye av inventaret og takkledningen er sammenrast, at det er ufremkommelig inne i bygningen.

– Det vi i første omgang nå håper, er å slukke brannen og bli kvitt så mye røyk at vi kan sende inn de to hundene. I tilfelle det blir funnet noen, kan vi deretter sette inn mannskaper, sier Kvernseth.

Situasjonen var ved 10-tiden uavklart. En geolog sto klar til å vurdere fjellet på baksiden av bygningen, men fikk ikke gjort det fordi røykutviklingen fortsatt er kraftig.

Les også: Reddet fem med stige

Også operasjonsleder Magne Tjønnøy i Sunnmøre politidistrikt sier situasjonen er for vanskelig til at mannskapene kan gå inn i ruinene.

– Det brenner mer og mer i bygget, og det er vanskelig å få slukket brannen. I tillegg har det kommet mer stein på baksiden av bygget som har rystet bygningen. Risikonivået er blitt verre, og risikoaspektet gjør at vi nå starter med ytterligere evakuering fra bygningene rundt, som følge av brannen, sier Tjønnøy til NTB.

Les også: - Dette vil prege byen i lang tid | Spesialgruppe i beredskap

Operasjonsleder Tjønnøy bekreftet tidligere i dag overfor bt.no at flere personer er savnet.

– Så vidt vi vet bodde det 21 personer i blokken. 15 av disse er brakt til sykehus. To har moderate skader. Seks personer er savnet, sa Tjønnøy til bt.no i morges. Senere kom én av de seks til rette.

– Vi har nå fått klarlagt at en av de seks var et annet sted i natt. Dermed er det fem som er savnet, sier fagdirektør Odd Veddeng ved Ålesund sjukehus til NRK onsdag morgen.

I tillegg bodde ytterligere ett familiemedlem i blokken, ifølge politiet.

Ved 9.45-tiden meldes det at 22 personer er sendt til sykehus. To av dem er innlagt med lettere skader, mens resten er utskrevet og sendt til kommunens krisesenter på Rica Parken Hotell for å bli tatt hånd om der.

- Tung dag for Ålesund

Ordfører i Ålesund, Bjørn Tømmerdal (H) var ikke i kommunen da ulykken skjedde, men var på plass i ettermiddag.

— Dette er en tung dag for alle i Ålesund. Det er ikke lett for meg som ordfører å være vitne til en slik ufattelig tragedie i Ålesund. Den viktigste oppgaven for kommunen, er å sikre omsorg for de som er evakuert og savner sine, og å bistå politiet i deres aksjon, sa Tømmerdal.

Kommunen har opprettet et eget nødnummer for pårørende og spørsmål om evakukering: 70162199.

Ålesund sjukehus mobiliserte alt tilgjengelig personell etter ulykken. Også ved St. Olavs hospital i Trondheim er akuttmottaket i beredskap, forteller Veddeng.

Kristen Rasmussen, anestesilege på stedet, sier til Sunnmørsposten at et fjellparti har rast ut.

To etasjer klemt sammen

– Det pågår en omfattende, veldig komplisert redningsaksjon. Første og andre etasje i blokken er klemt sammen av resten av bygningen. Alle tilgjengelige ressurser er i gang på stedet, sier Tjønnøy til bt.no.

Brannvesenet frykter at personer i ruinene kveles av røyk.

– Brannvesenet er redde for folk som kan være fanget i første og andre etasje. Hvis det blir mer røyk, kan de være ille ute. De kan bli kvalt, sier Svein Ove Ekornesvåg, som er øyenvitne på stedet, til NTB. Like etter klokken 8 begynte det å strømme svart røyk ut fra ruinene.

Bergen brannvesen sin spesialredningsgruppe er i alarmberedskap, i fall de blir bedt om å assistere på ulykkesstedet.

Fjellveggen glidd ut

Fjellveggen bak skal ifølge øyenvitne Svein Ove Ekornesvåg ha glidd ut og skjøvet boligblokken fremover.

– Vi er kjent med, og ser selv, at det er et bratt fjellparti bak bygget, og det ser ut til å ha løsnet steinmasse eller steinblokker av en viss størrelse, uten at jeg kjenner de eksakte detaljene. Her kan det være en mulig årsak, men det er for tidlig å si noe om det, sier operasjonsleder Tjønnøy.

– Som et jordskjelv

Også nabohus ble evakuert tidlig i morges, på grunn av gasslekkasje og faren for brann og eksplosjon.

Sunnmørsposten skriver at blokken er totalt rasert. En av beboerne i blokken sier til avisens nettutgave at et voldsomt smell vekket dem som bodde i huset:

– Huset ble skutt ti meter frem og vi måtte klatre ned fra balkongen. Hele første etasje er rasert vekk. Det var som et jordskjelv, sier en av dem som bodde i huset og opplevde dramaet.

Boligblokken lå i Fjelltunveien 31 like bak den gamle svømmehallen i Ålesund. Dette er ca. 800 meter øst for sentrumskjernen i byen.

bt.no følger saken.

ODD MEHUS
Slik så blokken ut da det grydde av dag i Ålesund i morges.
Ekornesvåg, Svein
JAGET: Ingen får komme nær ulykkesstedet, heller ikke pressefolk.
LIV SOLLI OKKENHAUG (MMS)
EVAKUERER: Alle som befinner seg i 200 meters avstand fra blokken, blir evakuert.
LIV SOLLI OKKENHAUG (MMS)
SPERRET: Et stort område av Ålesund er sperret av.
LIV SOLLI OKKENHAUG (MMS)
Blokken i Fjelltunveien 31 i Ålesund raste sammen klokken 03.37 onsdag.
STIG VÅGSNES/SUNNMØRSPOSTEN
15 personer ble sendt til sykehus onsdag morgen.
ARNFINN MAUREN, AFTENPOSTEN
En stor redningsaksjon pågikk på stedet i natt og i morges.
FINN MAUREN, AFTENPOSTEN