I 16 sekunder sto den hvite varebilen i ro. Anders Behring Breivik hadde nettopp parkert bombebilen foran høyblokken i Regjeringskvartalet.

Inne i bilens førerhus, i løpet av disse 16 sekundene, tente Breivik lunten. I politiavhør beskriver han i detalj hvordan den korte tiden artet seg. «Point of no return» var bare to sekunder før han tente på, forklarer Breivik.

— Det var det verste tidspunktet av alle, beskriver han i avhøret.

Grunnen var at han «var kjempenervøs».

Var redd for å dø

Selv er Breivik mest opptatt av at han selv kunne dø i eksplosjonen. Kunstgjødselbomber er kjent for å være ustabile, og en feil i montering eller produksjon kunne ført til en øyeblikkelig antenning.

— Det var så mye som kunne skje. Analfogassen kunne strømmet ut av hullet, sier han i avhørene om den lettantennelige gassen.

Den kunne ha strømmet gjennom hullet der lunten gikk mellom lasterommet og førerhuset.

Breivik forklarer hvordan han tenkte at han kanskje kom til å dø i det han fyrte opp lighteren, men at «det var ingen vei tilbake».

I avhøret nevner han ingenting om at andre kunne dø av bomben. Han gjør heller ingen refleksjoner om skader. Tvert om, sier Breivik, måtte han bare tenke på planen han hadde gått gjennom 100 ganger i sitt eget hode. Det klarte han å gjøre, ifølge seg selv.

Overvåkingsbildene forteller hva som skjedde etterpå: Etter de 16 sekundene i ro, åpnet Breivik døren og lot den stå åpen.

Etter nye 16 sekunder gikk han ut, så seg om, og gikk fra høyblokken. Han gikk raskt i retning fluktbilen ved Hammersborg torg, bare et par hundre meter unna.

— Jeg var veldig nervøs da, sier Breivik i avhør. Han var bekymret for at bomben ikke skulle detonere.

Også på Utøya, forklarer han i andre avhør, opplevde han på samme måte de få sekundene før han skjøt og drepte de to første ofrene som særlig dramatiske.

Zoomet inn på bilen

Drapene og skadene i Regjeringskvartalet utgjør den første delen av tiltalen mot gjerningsmannen. I rettssaken begynner forklaringene om åstedet i Oslo etter planen 24. april, i den andre uken av saken.

Den første som skal vitne etter at Breivik er ferdig med sin forklaring, er en vaktmann ved Departementenes servicesenter. Det var han som i minuttene før eksplosjonen ble varslet fra høyblokkens resepsjon om den feilparkerte varebilen.

Før lunten antente bomben, spolte vaktmannen tilbake overvåkingsbildene for å se når varebilen kom inn til kvartalet.

På videoen så han en mann han oppfattet som en vekter gå ut av bilen kort tid etter parkeringen.

Deretter zoomet han inn for å finne registreringsnummeret, slik at han kunne spore opp hvilket vekterselskap som hadde feilparkert.

På det tidspunktet eksploderte bilen.

Minst 250 personer befant seg i høyblokken, ifølge tiltalen mot Breivik.

Også Thor Langli, politiets innsatsleder i Regjeringskvartalet, skal vitne om situasjonen på åstedet samme dag. Det samme skal Svein Olav Christensen, seniorforsker i Forsvarsbygg. Han skal vitne om bombens effekt og skader i Regjeringskvartalet.