Sitatet er ifølge VG eksakt de ordene Anders Behring Breivik brukte. 32-åringen la på umiddelbart etter at han hadde fremført budskapet sitt til operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt. Oppringningen klokken 18.26 skal ha tatt vel tre sekunder.

Da politiet forsøkte å ringe tilbake, fikk det ikke svar.

Sin egen telefon

Mobiltelefonen Breivik brukte, var registrert i hans eget navn. Politiet har foreløpig ikke funnet mobiltelefonen på Utøya, ifølge VGs opplysninger.

Terrorforsker Helge Lurås ved NUPI sier det er to muligheter for å analysere utsagnet til Breivik.

— Enten driver han et spill hvor han kommer med planlagte utspill for å skape en aura og mystikk rundt seg selv og for å skape blest i mediene, eller så innbiller han seg faktisk at han opererer på vegne av noe større enn seg selv, en del av disse ridderne. Jeg heller mot at det er et relativt bevisst spill fra hans side, men det er mulig jeg overvurderer ham, sier Lurås.

Rekonstruksjon

Politiet vurderer å gjennomføre en rekonstruksjon av de grusomme minuttene på Utøya fredag 22. juli.

— Vi tar den vurderingen fortløpende, sier politiadvokat Christian Hatlo til Adresseavisen.Det er svært vanlig at politiet gjennomfører rekonstruksjoner i store kriminalsaker. Både i Baneheia-saken i 2000 og på Orderud gård etter drapene der i 1999 ble slike rekonstruksjoner foretatt. Det er også vanlig at siktede og hans forsvarer deltar i en slik rekonstruksjon, men Christian Hatlo mener det ikke er sikkert at Anders Behring Breivik noen gang skal være med tilbake til Utøya for å gjennomføre en eventuell rekonstruksjon der.

— Det er mange hensyn å ta. Bevissituasjonen i denne saken er ganske god, om jeg kan si det sånn, men saken er veldig spesiell. Men det er andre hensyn som taler for at vi kanskje ikke skal la ham være med på noe slikt. Man kan gjennomføre en rekonstruksjon med vitner, så det er jo fullt mulig, sier Hatlo.

Forvirring

Da Anders Behring Breivik rygget bilen han hadde leid inn på plassen ved regjeringsbygget 22. juli, skal vaktmannskapene ha satt i gang arbeidet med å undersøke bilens opphav og ærend, sier en kilde i regjeringsapparatet til Adresseavisen.

Breivik forlot bilen ikledd sin falske politiuniform, og dette skal ha skapt en viss forvirring blant vaktene. Kort tid etter at han forlot bilen, eksploderte bomben. Politiet vil ikke kommentere disse opplysningene.