Nær samtlige skandinaviske piloter er nå ute i streik. Som følge av streiken har Norwegian kansellert alle innenlandsflyvninger i Norge, Sverige og Danmark. Om lag 35.000 passasjerer er rammet.

Du kan få pengene tilbake

Alle passasjerer på kansellerte avganger vil få beskjed på SMS. Reisende kan finne oppdatert informasjon om enkeltflyvninger på Norwegians nettsider.

— Passasjerene kan enten få pengene tilbake, eller kreve alternativ transport så raskt som mulig, eller en annen gang om de ønsker det, hvis flyavgangen blir forsinket over fem timer, eller kansellert som følge av streiken, sier direktør i forbrukerservice Ingeborg Flønes i en pressemelding.

  • Dersom du forttsatt ønsker å fly kan du kreve å få billett på en annen flyvning så snart som mulig, eller på et senere tidspunkt.
  • Velger du å få pengene tilbake, skal du få pengene utbetalt innen syv dager.
  • Du har krav på mat og drikke hvis forsinkelsen blir over to timer eller avgangen blir kansellert.
  • Må du vente til neste dag, kan du få dekket hotellutgifter. Du kan også få dekket transport til og fra overnattingsstedet. Forbrukerrådet har laget en kalkulator som hjelper deg å finne ut hva du har krav på når flyet ditt er forsinket eller kansellert, skriver Aftenposten.

Får du ikke det du har krav på, må du klage til flyselskapet. Dersom klagen din ikke fører frem, må du klage til Transportklagenemda.

Flere vil ta tog

NSB bekrefter at flere ønsker å reise med tog på strekningene mellom Oslo og Bergen og Oslo og Trondheim. Det har også vært flere henvendelser til kundesenteret enn normalt.

— Det kan se ut til at det er en økning på de lange strekningene. Det er litt vanskelig å si om det utelukkende skyldes streiken. Vi har nettopp hatt vinterferie, og det kan også være med å gi økt pågang, sier pressevakt i NSB, Gina Scholz.

Hun sier NSB følger nøye med på Norwegian-streiken, men at de foreløpig ikke har økt kapasiteten. De melder om fortsatt ledige plasser på langdistansetogene.

— Det er bare bra hvis flere ønsker å reise med oss. Det er plass på toget, så fremt alle ikke vil reise med de mest populære avgangene, sier Scholz.

Lavprisekspressen melder om stor etterspørsel på sine ruter. Busselskapet setter inn ekstra avganger mellom Oslo og Trondheim onsdag og torsdag. De kjører foreløpig som vanlig mellom Oslo og Stavanger. Nettbuss har også flere avganger daglig mellom hovedstaden, Bergen, Kristiansand og Trondheim.

Kystbussen, som har flere daglige avganger mellom Bergen og Stavanger melder også at de har mange ledige seter de kommende dagene, og at det er plassgaranti for alle reisende.

Økt etterspørsel hos SAS

Billettsalget hos Norwegian har falt i bakken etter at pilotene gikk ut i streik i helgen. Samtidig øker billettsalget hosSAS, som heller ikke øker sin kapasitet.

— Det har vært noe økt etterspørsel hos oss de siste dagene. Det gjelder stort sett flyvninger i Skandinavia. Det er merkbart, men ikke overveldende, sier kommunikasjonssjef i SAS, Henrik Edström.

– Vi vil opptre som normalt, og gjør ikke noe ekstraordinært, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Stavanger Aftenblad. Han sier kanselleringene hos Norwegian ikke kommer til å føre til at SAS setter opp ekstrafly.

– Vi vil opptre moralsk og etisk korrekt under den pågående konflikten, sier Johansen. Han sier selskapet regner med stor pågang og fulle fly på sine avganger.

Også NSB merker økt pågang i forbindelse med pilotstreiken i Norwegian. Tirsdag kveld var det stor trafikk på kundesenteret, og dobbelt så mange var inne på nettsidene.

– Trykket er størst på nattogene, men også på dagtid merker vi økt etterspørsel. Men hvis folk er fleksible med tanke på reisetidspunkt er det fortsatt ledige billetter på alle langdistansestrekningene alle dager fram til helgen, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB Persontog til NTB. Han sier det foreløpig ikke er satt inn ekstra tog eller togsett.