— Hva har vi egentlig krav på å bytte?

— Etter lovverket har du ingen bytterett på feilfrie varer kjøpt i butikk. Men det er blitt vanlig at man likevel får bytte i en del bransjer. Særlig gjelder dette klær og bøker, og spesielt nå i forbindelse med julen, sier Anne Råheim, seniorrådgiver i Forbrukerrådet i Bergen.

— De som ikke har fått byttelapp med gaven kan møte større utfordringer, men de aller fleste forretningene er velvillige. Det vi ser er at en del butikker og større kjeder opererer med angre- og returrett som er mye bedre enn det loven sikrer. Det gjør at en del forbrukere tror at dette er noe allment. Det er det ikke. Man har ikke angrerett ved kjøp i butikk.

- Hva får vi i bytte?

— Hvis man for eksempel ønsker å bytte en genser i en annen farge, er det enkelt. Da er det vare mot vare. Ellers er det vanlig å få en tilgodelapp. Butikkene er blitt forholdsvis flink til å gi tilgodelapper.

— Vi opplever hvert bidige år at folk vil ha pengene tilbake. Det har de altså ikke krav på.

- Hva hvis gaven er pakket opp eller det er hull på emballasjen?

— Det skal i utgangspunktet ikke ha noe å si. Det viktige er at varen er uskadet og ubrukt. Men i noen bransjer, som lyd- og bildeprodukter, CD-er og DVD-er, er varen ofte forseglet. Er forseglingen brutt, har man ingen rettigheter

- I romjulen er det ofte salg. Hva hvis varen man har fått og vil bytte er på salg?

— Igjen er det slik at skal du bytte vare mot vare, er det greit. Er varen på salg, er det noen som bare vil gi tilgodelapp på det varen selges for under salget. Det er ikke greit. Gis det først tilgodelapp, skal den være for det varen kostet da den ble kjøpt.

Da er det en del som praktiserer at man ikke får benytte tilgodelappen før salget er over.

- Flere og flere kjøper julegavene på nettet. Hvilke regler gjelder der?

— På nettkjøp fra norske nettsider har man angrerett på 14 dager fra varen er mottatt. Dilemmaet for nettkjøp er jo at bestiller man for sent, risikerer man at gaven ikke når frem i tide. Bestiller man for tidlig, går gjerne angreretten ut. Fra utenlandske nettsider er det andre lands lovverk som gjelder.

- Blir det mange henvendelser i romjulen?

— Det er jo en del spørsmål om bytterett gjennom hele året, men det topper seg jo i romjulen, som naturlig er.

Bytter du julegaver i dag? Del dine erfaringer her.