Mannen som har innrømmet å ha voldtatt og drept Anja Weløy Aarseth startet behandling ved en rusklinikk i Trøndelag i januar i år. Det skjedde etter han samme måned ble dømt til 90 dagers fengsel for trusler og vold. Drapsmannen valgte imidlertid å skrive seg selv ut av rusklinikken etter to måneder, og måtte derfor sone den resterende straffen i fengsel.

DRAPSMANNEN: En 23 år gammel mann er siktet for drapet på Anja Weløy Aarseth. Her er han avbildet på tur med en kamerat.
PRIVAT

I april meldte han seg på et jobbsøkerkurs. En kamerat av den drapssiktede romsdalingen forteller at de ble venner på kurset.

— Han var en veldig hyggelig fyr. Jeg opplevde ham som positiv, veldig glad og som en humørspreder, sier mannen.

Fikk problemer for noen måneder siden

23-åringen skal ha møtt opp regelmessig på kurset frem til begynnelsen av august, da han uteble.

— Jeg spurte hvorfor han ikke kom, og fikk til svar at han ikke hadde tid. Etter det hadde jeg ingen kontakt med ham, før han plutselig ringte meg tirsdag, dagen før han ble pågrepet. Han var helt rolig og normal, og lurte på om vi skulle finne på noe kommende lørdag. Da ante jeg ikke at det var han som sto bak drapet, sier vennen.

Den drapssiktedes forsvarer sier at klienten fikk problemer for noen måneder siden.

- Var sterkt ruset

— Han var inne i en god stim, og hadde skikket seg vel. Så fikk han et tilbakefall på sensommeren. Han har fortalt at han havnet i et belastet miljø, og at han begynte å ruse seg igjen, sier advokat Reidar Andresen.

23-åringen har forklart at han var sterkt ruset kvelden da Anja Weløy Aarseth ble drept.

— Muligens har dette påvirket hans dømmekraft og vært medvirkende til det som skjedde denne kvelden, men han har sagt at han tar ansvar for den ugjerningen han har gjort, sier forsvareren.

Sjokk og avsky

I den lille bygden i Romsdal hvor mannen vokste opp, var tilståelsen hans torsdagens samtaletema. 23-åringen har i perioder bodd hos besteforeldrene i den lille bygden.

— Jeg har mange spørsmål til ham, det skal være sikkert, sier en barndomskompis.

På Facebook skriver kamerater om det første sjokket og vantroen over pågripelsen onsdag kveld, og deretter avskyen etter at tilståelsen ble kjent torsdag morgen.

Interessert i kampsport

Flere venner forteller at mannen var interessert i boksing og kamsport, noe som også fremgår av Facebook-profilen hans. Klubber i Ålesund nekter imidlertid for at mannen har vært med på treninger. En bekjent sier at det finnes et uorganisert boksemiljø i Ålesund, og at mannen vanket i dette miljøet.

Han skal også ha vært medlem av en fallskjermklubb tidligere, og har flere hopp bak seg, opplyser kilder i miljøet.

— Fryktet for livet

23-åringen har flyttet flere ganger de siste årene. Han ble pågrepet hjemme hos sin eks-samboer, som han har barn med.

Venner av mannen beskriver ham som hyggelig og positiv, men også som en som kunne bli svært aggressiv i ruset tilstand.

BT har snakket med en mann som var på en fest med 23-åringen og eks-samboeren hans i fjor høst. Han forteller at 23-åringen ble sjalu og reagerte med voldsomt sinne.

— Det var som om noen skrudde på en bryter. Jeg fryktet for livet mitt og alle som var der, sier han.

Bodde 700 meter fra drapsstedet

Drapsmannen bodde om lag 700 meter i luftlinje fra stedet der bergensjenten ble funnet. En delvis skjult sti fører direkte fra åstedet og ned til boligområdet Fjelltun, der 23-åringen har bodd de siste månedene.

Døren inn til leiligheten var torsdag kveld forseglet med rød polititeip. En av naboene hadde akkurat kommet fra et avhør hos politiet da BT banket på døren hennes.

— Politiet ringte meg og sa at drapsmannen bor i samme hus som meg. Det var et sjokk. Dagen i dag har vært tung. Det er fryktelig å tenke på at han kanskje har dratt hit etter drapet, sier naboen.

Holdt seg unna turløypene

Torsdag formiddag tok krimteknikere fra Kripos seg inn i gjerningsmannens leilighet. Etter et par timer kom de ut igjen med flere forseglede sporkonvolutter, forteller den kvinnelige naboen.

Hun forteller at det bor både småbarnsfamilier og eldre mennesker i den rolige blindveien som ender i turstien opp mot byfjellet. Den siste uken har hun holdt seg unna turløypene.

— Siden dette skjedde har jeg vært redd for å gå på fjellet alene. Men det er jo i mitt eget hjem jeg burde ha vært redd. Jeg lar ofte døren inn til leiligheten min stå ulåst, så trygg har jeg følt meg tidligere. Det blir det en slutt på nå, sier kvinnen.

Marianne Hauge er en annen av naboene til 23-åringen. Hun har passert huset minst to ganger om dagen på luftetur med schäfervalpen Cato.

— Det er ekkelt å tenke på. Jeg er glad jeg har hunden med meg, sier hun.