I dag ble streiken kraftig trappet opp. 45.497 ansatte i kommune— og transportsektoren er nå i streik, ifølge tall fra Riksmeklingsmannen, Unio og Akademikerne.

Tungvekterne er Fagforbundet og Utdanningsforbundet, som til sammen organiserer 87 prosent av personene som er tatt ut i streik.

Bergen er en av kommunene som rammes hardest av streiken.

Men streiken rammer stort og smått. For eksempel er én enslig jordmor og én lege i Østfold tatt ut i streik. Jordmorforbundet og Den norske Legeforening er organisert i Akademikerne, som ikke har varslet en opptrapping av streiken.

  • Disse skolene er tatt ut i streik i Bergen. Sjekk også hvor SFO er åpen. Sist oppdatert 1. juni kl. 17.30.
  • Disse barnehagene går ut i streik. Sjekk også hvor det er tilsynsordninger.

Se hva som ellers rammes av streiken på Bergen kommunes nettsider.

Frykter for arbeidsplasser

De 1098 streikende godsekspeditørene har vært lengst i strik. Transportarbeiderforbundet tror konflikten vil fortsette helt frem til 15. juni.

Arbeidsgiverne frykter at arbeidsplasser vil gå tapt.

— Situasjonen virker ganske låst, og vi frykter at streiken kan vare så lenge, sier administrerende direktør Tom Rune Nilsen i Logistikk- og Transportindustriens Landsforening (LTL) til NTB.

Han er redd for at de fire store selskapene innen godstransport på sikt kan tape mellom 5 og 10 prosent av sine markedsandeler.

— Det kan være snakk om en milliard kroner i året ved 10 prosents markedsreduksjon. Dette kan skje fordi kundene finner alternative fraktruter og inngår kontrakter med andre speditører. En slik lekkasje kan føre til at bedriftene må redusere sin bemanning med tilsvarende 10 prosent, sier Nilsen.

Streiken vil 15. juni være 30 dager gammel, og da er meklingsmannen ifølge lovverket pålagt å innkalle partene til et møte.

For mye streik nå? Si din mening!