HELGE O. SVELA

Brevet fra drapsdømte Jarle Olsen dumpet ned i postkassen til forsvareren hans, Helge Wesenberg, 24. august 2005.

I brevet hevder Olsen for første gang at hans nære venn – den 27 år gamle fotballspilleren – var innblandet i drapet på Øyvind Bjarte Madsen.

«Jeg vet at du kanskje ikke vil like hele historien, men det var nå slik det var. Jeg ser ikke noe vits i å holde denne historien inne i meg selv noe mer», skriver Olsen til advokaten.

– Fysisk syk av brevet

På tross av de oppsiktsvekkende anklagene mot 27-åringen, gjorde Wesenberg ikke noe med de nye opplysningene.

– Jeg leste brevet, og la det i saksmappen. Det var ment for meg og ingen andre. Å gå videre med det til andre ville være et brudd på taushetsplikten min, sier Helge Wesenberg, som i dag møter som vitne i rettssaken mot de to nye tiltalte.

Olsen selv var imidlertid ikke villig til å la sin nye forklaring støve ned i forsvarerens arkiver, og ba Wesenberg ta kontakt med politiet og fortelle at han ville gi nye avhør.

«Etter at jeg har skrevet ned hva jeg har gjort i denne saken og lest gjennom det etterpå så ble jeg fysisk syk», skriver Olsen.

Brevet ble først gjort kjent for politiet etter det ble tatt avhør av Olsen i fengselet i begynnelsen av september 2005.

– Var blitt kald og kynisk

I brevet hevder Olsen at han, Tor Helge Flaten og fotballspilleren (27) begynte å le da Olsen angivelig sa «at det hadde vært fint» om Flaten «knuste hvert bein i kroppen» på Øyvind Bjarte Madsen.

«Når jeg ser hvor kald og kynisk jeg var blitt så får jeg vondt i mitt hjerte og sjel. Jeg skammer meg for det jeg har gjort og jeg er for skamfull og redd til å be om tilgivelse», skriver Olsen til advokaten sin.

I siste avsnitt av brevet understreker Olsen at det ikke var meningen at Madsen skulle dø:

«Men tanken på at det kanskje var min feil gnager meg hver natt, og jeg klarer ikke å slutte og tenke på det. Jeg vet at jeg ikke viser det, men det er jo det som har vært min spesialitet hele livet, å ikke vise følelser».

Det håndskrevne brevet er på åtte sider. Innholdet er i grove trekk identisk med det Olsen har forklart i retten, med ett viktig unntak:

Selv om brevet har overskriften «Åsane-saken i sin helhet», nevner Olsen ingen steder den nå tiltalte eks-dørvakten (37).

Lillebø, Jan M.