Rehabilitering av gamle hus har to klare begrensninger. Penger og fantasi. Bankene hjelper med det første. Evnen til å se muligheter er en nådegave som verken kan lånes eller kjøpes. De som er usikre på sine evner som interiørarkitekt, kan la seg inspirere av gullsmed og gårdeier Tom Tumyr. Han har strippet en håpløst innredet leilighet og laget mye nytteflate av få kvadratmeter.

Tumyrs sans detaljer fornekter seg ikke. Han måtte skifte ut noen ødelagte gulvplanker med nytt. Da tegnet han i fugene med gråblyant for at alle skjøtene skulle se ut som de var like gamle. Nå ser du ikke hvilke gulvbord som er nye.

— Gulvet heller litt i ene hjørnet, men dette er sjarmerende trekk i et gammelt hus, sier Tom Tumyr mens han peker og viser Bergens Tidende rundt.

Nytt og gammelt

I den reelle bolignødens tid var denne leiligheten på rundt 45 kvadratmeter husrom for 6-7 personer forlagt i mange små rom med dører mellom. Tumyr fjernet vegger og dører som kolliderte. Det ga færre rom, men leiligheten ble både åpnere og lysere.

Ytterveggen mot Aad Gjelles gate er avkledd på innsiden. Det over 130 år gamle tømmeret blir en flik av husets sjel. Noen vil frykte kuldegjennomslag, men Tumyr er ikke engstelig. Peisovnen vil gi tilstrekkelig varme, mener han som også har tettet alle sprekker med usynlig fugemasse.

Dette er en to-roms leilighet beregnet på de unge, barnløse, vel avlønnede, den travle caffé latte-generasjonen. Derfor er det er laget en egen pc/kontorkrok på de tilmålte kvadratmeter. Bybeboerne får plass til et par sykler i kjellerboden, men ellers er leiligheten sparsommelig utrustet med skap. Det er «lagerplass» på hyller over døren.

Det gamle opp mot det nye. Alltid like dristig - og med store muligheter for smakløse magaplask. Tumyr har satset på svart IKEA-kjøkken, supplert med stålskap med glassdør. Børstet aluminium dekker bordet som er både spisebord og arbeidsbenk. Platen er solide saker, laget av overskuddsplank fra veggene i leiligheten.

1,3 millioner

Over kjøkkenbenken er det felt inn små spotlighter. Luftekanalen snor seg synlig over kjøkkenskapene. Muligens støvsamlende - men skitt au, det er stilig.

Dette er den andre leiligheten i bygården Tumyr bygger om og legger ut for seksjonering og salg.

— Hvem blir dine kjøpere?

— Folk som har litt min smak. Jeg fratar kanskje enkelte kjøpere litt av gleden med å innrede alt selv fra grunnen av, men mange som har vært på visning faller for det ekte. Så får de nærmeste dagene vise om jeg er på villspor eller ikke, sier Tumyr som har en takst på 1,3 millioner kroner for herligheten.

LYSBRUK: Kombinasjonen av lys og glass gir vakkert arvegods den plass det fortjener. FOTO: JAN M. LILLEBØ