— Det var uvirkelige scener. Et så brutalt og nøye planlagt ran har vi aldri opplevd her i landet, sa politimester Olav Sønderland under én av de tre pressekonferansene i går.

Han og resten av Rogaland politidistrikt var i går kveld sterkt preget etter å ha mistet en erfaren og godt likt kollega. Flere politibetjenter avbrøt påskeferien for å delta i jakten på ranerne.

Full fyr

Like etter klokken 08.00 i går brøt ranerne seg inn i Norsk Kontantservices lokaler midt i Stavanger sentrum. De skal både ha knust ruter og slått seg inn med slegger via nabobygningen.

— Jeg så en av dem stå utenfor bygningen med svart drakt, verneutstyr og automatvåpen. Først var jeg overbevist om at de var politimenn, forteller helse- og sosialsjef Kirsten Harstad.

Fra kontorvinduene så hun en av fluktbilene rygge opp Domkirkeplassen.

— De lempet inn store, svarte sekker i bilen. Jeg er overbevist om at de må ha fått med seg mange penger, mener Harstad.

Samtidig ble en stor, hvit Volvo lastebil parkert midt i utkjørselen til politiet. En mann ble sett løpende fra stedet. Sekunder senere brøt det ut en eksplosjonsartet brann.

— De satte fyr på bilen for å forhindre oss. Det klarte de bare delvis. Flere patruljer var i det aktuelle området da ransalarmen gikk, sier politimesteren.

Gjerningsmennene hadde også strødd spiker på kjøreruten mellom politistasjonen og åstedet. Flere tilfeldige bilister skal ha punktert på vei til jobb i morgentimene.

Politimann som gissel

Det vanvittige ranet var over i løpet av drøye 20 minutter, men før gjerningsmennene flyktet i vill fart, ble en morgentrøtt by forvandlet til den reneste krigssone.

— Jeg kom gående fra bussen da jeg så en mann stå på kne med hendene på hodet. Bak ham sto en svartkledd skikkelse med hjelm, visir, skuddsikker vest og et automatvåpen, forteller øyenvitnet Ingunn Dåvøy Aandal.

Mannen som satt på kne var en sivil politimann som ble tatt som gissel av ranerne.

— Den sivilkledde tjenestemannen hadde gått bort til en av ranerne for å forhindre at noen ble skadd, sier politimester Sønderland.

Raneren sto med den ene foten oppå den sivile politimannen. Samtidig rettet han automatvåpenet sitt mot en politibil 50 meter lenger nede i gaten.

— Plutselig begynte han å skyte. Jeg trodde ikke det jeg så, kastet meg bare i dekning bak et tre, sier Ingunn Dåvøy Aandal.

Filminnspilling

Kulene haglet inn i politiet kommandobil. Inne i bilen satt politimann og operativ uteleder Arne Sigve Klungland.

— Det var en ren avretting. Han utgjorde ingen trussel mot ranerne, sier visepolitimester Arne Hammersmark.

Han gikk i går langt i å antyde at ranerne skjøt og drepte Klungland med overlegg.

— Man kan stille seg spørsmålet om de bevisst ønsket å sette vår operative uteleder ut av spill, sa visepolitimesteren.

Mens kommandobilen ble perforert noen hundre meter lenger nede i gaten, var det vill skuddveksling mellom politi og ranere utenfor banklokalene.

— Jeg trodde jeg var vitne til en filminnspilling. To ranere sto bak den ene bilen og skjøt med automatvåpen. Jeg så at den ene ble truffet. Han falt om på gaten, forteller Kirsten Hafstad.

Tilfeldige forbipasserende havnet i kryssilden.

— Jeg så at en syklist kastet seg ned bak ransbilen. Han lå på bakken mens de skjøt over ham - ranerne på den ene siden, politiet på den andre, sier Sigrid Moe, som jobber i Postbanken.

Prosjektilene smalt inn i vegger og butikkvinduer. Da Bergens Tidende var på åstedet i går formiddag, lå tomhylsene fortsatt strødd.

Ny brann

De åtte ranerne kastet seg inn i tre fluktbiler - en grå Saab stasjonsvogn, en sort Range Rover og en mørk Ford Excursion.

— En av gjerningsmennene skal være truffet i foten. Han ble hjulpet inn i en av bilene av sine medkriminelle, sier politimesteren.

Ranerne fyrte av flere skuddsalver ut av bilvinduene mens de raste gjennom trange gater og sykkelstier. Politiet klarte ikke å legge seg på hjul.

— Det var ikke mulig. Vi var blitt beskutt, en tjenestemenn var omkommet og ranerne var tyngre bevæpnet enn det som er vanlig for politiet, sier politimester Sønderland.

Mindre enn en halvtime senere forsto politiet hvor ranerne hadde tatt veien. Da ble det meldt om en eksplosjonsartet brann ved Sørmarka like utenfor sentrum. Tre fluktbiler sto i brann. Ranerne var vekke.

SØK: I går kveld søkte politiet etter ranerne i Sørmarka, like utenfor Stavanger sentrum.

Arne Sigve Klungland