— Det er ingen fornuftig grunn til å tro at det er annerledes på Vestlandet, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) til bt.no.

Forsikringsselskapene fikk i 2000 innmeldt til sammen 75.760 trafikkskader fra Oslo og Akershus. Det gir gjennomsnittlig 207 skader per dag, med en daglig skadekostnad på rundt 3 millioner kroner. På landsbasis skjedde det rundt 840 trafikkskader daglig, med en daglig kostnad på 13,6 millioner kroner.

Skift til vinterdekk

  • Hvis du ikke har skiftet til vinterdekk ennå, bør du gjøre det nå, sier informasjonsdirektør Preben Sandborg Røe i en pressemelding fra FNH. Selv med gode vinterdekk er det viktig å ta det spesielt med ro de første dagene på vinterføre.

Finansnæringens Hovedorganisasjon har gjennom flere år sammenlignet skadeantallet for de første snøfalldagene i vintersesongen med de samme dager i uken før disse dagene. Økningen er størst de årene første snøfall er omfattende, og ikke kommer litt etter litt

Økning på 100 prosent

Gjennomsnittlig øker skadeantallet med rundt 100 prosent. Det er spesielt ulykker med påkjøring bakfra og utforkjøringer som øker på slike dager.

— Nordmenn blir overrasket av vinteren hvert år. En god sjåfør tilpasser kjøringen etter føreforholdene, sier Røe.

Stopplengden ved kjøring i 80 km/t på normalt sommerføre er med normalt gode dekk ca 60 meter, på snødekket vei 120 meter og på is det dobbelte! Farten foran fotgjengerfelt og veikryss, samt avstanden til forankjørende bil er derfor svært viktig.

Ofte er det vanskelig å se forskjell på våt vei og islagt vei. Veigrepet på islagt vei er kun en fjerdedel av veigrepet på våt vei. Ved spesielle snø- og isforhold kan veigrepet for piggfrie dekk være enda dårligere. - Unngå trafikkuhell og ekstra kostnader i en travel førjulstid. Avpass derfor fart og kjørestil etter forholdene og gi deg tid til å bli fortrolig med vinterføret, avslutter Røe.