– Vi er mer optimister nå enn vi var tidligere i dag. Vi har justert våre krav, og vil bli meget overrasket om regjeringen velger å ta full konflikt i klimapolitikken på det grunnlaget vi nå har, sa Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten etter formiddagens forhandlingsmøte.

Den store problemstillingen i forhandlingene har vært hvor ambisiøse man skal være når det gjelder å feie for egen dør i Norge.

– Det er her striden står, sa Høybråten.

En meter gjenstår

– Hvis den brua vi prøver å bygge i klimapolitikken er på 400 meter, så står det igjen en meter, men alle må forstå at brua ikke er ferdig før vi har den siste meteren på plass. Det vil overraske meg veldig om regjeringen velger en konflikt om klimapolitikken når vi er så nær en løsning, sa venstreleder Lars Sponheim.

– Det punktet som står igjen er så viktig at uten det på plass, blir det utrolig vanskelig å komme til enighet. Det betyr at det er et kritisk punkt selv om avstanden ikke er så stor, sa Høyres leder Erna Solberg.

De understreket at den siste meteren ikke koster penger.

– Men den koster veldig mye klimapolitikk, sier Sponheim.

Ser konturene

Arbeiderpartiets fungerende parlamentariske leder Olav Akselsen sa onsdag formiddag at han så konturene av en avtale.

– Så lenge vi forhandler, må det være et mål og et ønske om å bli enige om en avtale til slutt. Det er i alle fall vår forutsetning, og vi har hele tiden sagt at vi ønsker et bredt forlik om klimapolitikken, sa han.

Han ville ikke si noe om statsminister Jens Stoltenberg og andre regjeringsmedlemmer vil bli trukket inn i sluttfasen av forhandlingene.

Forhandlingene pågår mellom de parlamentariske lederne for de tre regjeringspartiene og Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.