«Populærmusikk fra Vittula» har solgt mer enn en halv million i hjemlandet, og er en av de mest oppsiktsvekkende bøkene som er kommet fra vårt naboland i dette århundret.

Det skjedde mot alle odds. Forfatteren selv trodde han hadde skrevet en smal roman for et smalt publikum om Matti og hans tause bestevenn Niila som vokser opp med rockemusikkens inntog i en liten by i Tornedalen, like ved polarsirkelen og grensen til Finland. En klassisk utkanthistorie om livet fjernt fra de store metropoler og der folk selv må iscenesette sine liv for å gjøre det utholdelig.

Navne Vittula er tornedalskfinsk, og betyr direkte oversatt «Fittemyren», og er en del av den lille byen Pajala der forfatteren selv voksten opp. Navnet ble til fordi det fødtes så mange barn nettopp i dette området, og er en slags hyllest til fruktbarheten.

Mikael Niemi er blitt kalt en Nick Hornby fra bygda og boken hans er som en overdådig cocktail av Henrik Tikkanen, Bakkebygrenda og Kaurismäki. Skakk realisme og utrolige skrøner med et steady jevnt rullende lydspor av ustemt råkk'n råll.

«Populærmusikk fra Vittula» handler muligens om den edle kunsten å leve utenfor, eller sånn cirka midt mellom det folk oppfatter som en anstendig og uanstendig liv. Boken er kanskje den beste oppvekstromanen fra det eksotiske Sverige siden Kerstin Ekmanns «Hendelser ved vann». Og den setter deg i godt humør.

JAN NYBERG