Det voldsomme regnværet som rammet Vestfold og Buskerud i natt var ekstremværet «Frida», og nedbøren var egentlig varslet i Agderfylkene.

Derfor ble både innbyggere og beredskapsetatene tatt fullstendig på sengen da de himmelen åpnet seg over deler av Østlandet mandag kveld og natt til tirsdag.

Flere hundre evakuert

— Skadeomfanget er ganske formidabelt. Det er snakk om mye skader på hus, biler og garasjer, spesielt i Øvre og Nedre Eiker og i Kongsberg, sier operasjonsleder Olav Myrvold til Aftenposten.no.

Han sier at de var forberedt på kraftig nedbør, men at de ikke hadde fått signaler om at det skulle bli av en slik dimensjon. Et stort antall mennesker er evakuert, men politiet har ikke helt oversikt over nøyaktig hvor mange.— Men vi snakker nok om et hundretalls personer, og mange har nok også tatt tilhold hos venner og naboer, sier operasjonslederen.

- Kom uten forvarsel

Et av de hardest rammede stedene er Mjøndalen i Nedre Eiker kommune.

— Det er helt ekstremt, og kom uten forvarsel. Jeg hadde hørt at det skulle bli slik vær i Agder, og ikke her, sier ordfører Bent Ivan Bye (Ap) i Nedre Eiker.

Aftenposten.no treffer ham og resten av kommunes beredskapsapparat i rådhuset i et kaostisk Mjøndalen sentrum.

Store deler av sentrum sto under vann i natt, blant annet politihuset, idrettshallen, en rekke butikker og store boligområder. I Krogstadelva, på andre side av Drammenselva, er det knapt en bygning som er uberørt av de enorme vannmassene.

I Nedre Eiker måtte16 familier med totalt rundt 50 personer evakueres, og disse er nå innlosjert på hotell i Drammen og hos familie og venner. Strømforsyningen falt tidvis ut i områder av kommunen, noe som førte til at Rådhuset i flere timer måtte få strøm fra nødaggregat. Årsaken er at transformatorstasjoner flere steder har blitt satt under vann.

— Det var så store vannmengder at brannvesenet måtte bruke båt for å evakuere enkelte fra boligene sine, forteller Bye.

Mener prognosene ikke var holdbare

Han er ikke imponert over varslene de fikk fra Norges vassdrags- og energidirektorat og Meteorologisk institutt.

— Vanligvis kommer flomvarslene i god tid. Men det kom på e-post klokken 20.15, og da ble det opplyst at det ville være snakk om maks femårsflom i mindre vassdrag. Så får vi en femtiårsflom med disse følgene, sier Bye.

- Hva tenker du om prognosene dere har fått?

— De er ikke brukandes. Det er ikke godt nok.

Området rundt Mjøndalen har fått svært store mengder regn det siste døgnet. En privat værstasjon2 har målt hele 130mm nedbør.

Da Aftenposten.no var i kontakt med Meteorologisk institutt i natt innrømmet de at de hadde bommet på pronosene.

— Vi visste at det ville bli kraftige byger, men at det skulle bli så kraftig i Buskerud og Vestfold, det var først noe som ble klart utover ettermiddagen og kvelden, sier vakthavende statsmeterolog Kristian Gislefoss til Aftenposten.no

Han bekrefter at 130mm nedbør, dersom det skulle være riktig mengde, er «ekstremt mye».

- Vannet kom ekstremt fort

Da Aftenposten.no i natt kontaktet vakttelefonen til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som har ansvaret for å utarbeide flomprognosene, fikk vi opplyst først vil ha oppdaterte data om vannmengde og flomnivå tirsdag morgen, altså lenge etter at uværet rammet.

Mange av beboerne i Mjøndalen forteller at vannet kom svært raskt.

— Det regnet noe helt ekstremt, og plutselig så vi at hele gaten og hagene rundt her var dekket av vann. Det fosset inn i kjelleren, og fylte den veldig fort. Det tok kanskje bare en halvtime før vannet sto halvannen meter opp etter veggene, sier Erik Pedersen.

I nabolaget til Pedersen finnes det ikke et eneste hus som ikke er berørt av flommen. Mange steder har vannet stått nærmere én meter over bakkenivå. Samtidig kjører Sivilforsvar og brannvesen fra hus til hus med pumper som skal ta unna det vannmengdene.

Ingen personskader

Ordføreren i Nedre Eiker kommune skryter av innsatsen til mannskapene som plutselig fikk en voldsom flom i fanget.

— Jeg må gi honnør til alle de involverte - fra brannvesenet til hjemmehjelpstjenesten. Alle har stått på i natt, sier Bye.

Til tross for store materielle skader har ikke politiet fått meldinger om personskader.

— Det har vært noen meldinger om trafikkuhell som følge av at folk har kjørt av veier som har forsvunnet på grunn av vannmassene, men det har bare resultert i noen skrubbsår, sier Myrvold.

En rekke veier i både Vestfold og Buskerud er stengt som følge av flom og ras. Se Statens vegvesens nettsider3 for oppdatert trafikkinformasjon.

Også togtrafikken er rammet av det ekstreme været. Togtrafikken på strekningene Hokksund - Kongsberg og Hokksund - Vikersund er stengt på grunn av flom og ras.