• Denne gangen skal jeg klare det. Jeg er nødt til det. Helsen tåler ikke mer.

Karstein Løvaas (53) fra Arna trekker pusten dypt, og blåser inn i kullosmåleren til lege Erling Åserud. Karstein har røykt som en skorstein siden han var 13 år. 40 år med Rød Mix. På det meste var han oppe i 50 rullingser om dagen.

— Da blir det ikke tid til mye annet enn å røyke. Jeg kunne kjøre bil med den ene hånden, og rulle med den andre, forteller 53-åringen.

Nå har Løvaas bestemt seg. Han skal slutte.

— Naboen hev den siste tobakkspakken i en tom grav for 30 år siden. Siden har han holdt seg unna. Men jeg må ha hjelp. Jeg prøvde på egen hånd i sommer. Da var jeg som et nytt menneske i to måneder. Men så sprakk jeg, sier han.

40 år med røyking har tatt pusten fra 53-åringen. Lungekapasiteten er lik null, og han plages med bronkitt.

— Når jeg tar den første røyken om morgenen, spyr jeg ofte av harkingen. I natt måtte jeg sove sittende, fordi jeg ikke fikk puste liggende.

Det er derfor Arna-karen nå sitter på kontoret til Åserud.

— Vi skal bruke ett helt år, og snakke ofte sammen. Da skal du forhåpentligvis være røykfri. Vi begynner med Zyban, sammen med litt nikotintyggis, forteller legen.

— Røyking er akkurat som narkotika. Jeg får abstinenser når jeg mangler nikotin. Klarer ikke å konsentrere meg, går frem og tilbake. Det kjennes som jeg har vært på en skikkelig rangel, sier Løvaas.

Men hvordan kan leger trylle bort nikotinsuget?

— Røykestopp handler om psykologi. Undersøkelser viser at folk trenger bekreftelse og en klapp på skulderen fra leger for å klare jobben. Dessuten er det viktig med korrekte doseringer. Nikotinpreparatene som nå blir tillatt i butikken, er veldig nikotinsvake. Dermed får ikke folk den effekten de ønsker, og gir opp. Jeg kjører mye høyere doser i starten av behandlingen, sier Åserud.

— Kan jeg få prøve kullosmåleren, spør undertegnede.

Jeg fyrte det som skulle være den siste sigaretten nyttårsaften i fjor. I høst kom smellen.

Jeg trekker pusten dypt, og blåser det jeg er kar for. Kullosmåleren stanser på elleve.

— Grensen for at Arbeidstilsynet skal stenge en arbeidsplass, er fem. Tilsynet ville avskiltet lungene dine umiddelbart, sier Åserud.

I morgen slutter jeg altså på nytt.

"PUST INN" -Det er viktig å få bekreftelse på at det går fremover. Test av lungekapasiteten kan være en viktig inspirasjonskilde, sier Erling Åserud til røykepasienten Karstein Løvaas.<p/>FOTO: KNUT STRAND