Biskopen sier at det vordende brudeparet under forberedelsene til bryllupet har hatt sin oppfatning av hva som skal prege høytiden, samtidig som de har vært opptatt av den tradisjonen et kirkebryllup innebærer.

— Bryllupet blir postmoderne i den forstand at det vil være åpent for de emosjonelle sidene, ikke bare de rasjonelle. Disse spesielle sidene vil komme til uttrykk i vielsen, men jeg vil ikke si mer om det nå, sier Gunnar Stålsett.

Han legger til at det har vært både lærerikt, inspirerende og utfordrende å samarbeide med det unge paret og at han ikke har hatt behov for å sette ned foten én eneste gang.

— De har begge et trygt forhold til kirken og jeg oppfatter at de med denne vielsen har et budskap som de vil dele, sier Stålsett.

Ikke floskler

Biskopen røper at prekenen han skal holde når kronprins Haakon og Mette-Marit gifter seg i Domkirken lørdag, nå ligger «til modning». Hele seremonien blir på norsk, men det blir både et norsk og et engelsk program.

— Å skrive denne prekenen har vært en slags fornyelse av min egen forståelse av ekteskapet og av kjærligheten. Jeg har fått prøvd ordene opp mot livets realiteter, noe jeg virkelig er blitt berørt av. For hvis man skal tale om kjærlighet og troskap til døden, kan man ikke forholde seg til floskler, sier Stålsett som gleder seg veldig til den kongelige vielsen.

Han tror prekenen vil bli personlig og at brudeparet vil lytte med åpenhet.

— Dette er en veldig spesiell begivenhet. Det handler om vielsen til et kommende kronprinspar — mennesker som har alles øyne vendt mot seg og som skal møte en ny tid. De to står ovenfor en meget krevende livssituasjon, og hvis kirken kan gi dem mot foran denne livsoppgaven, da føler jeg at mitt mål med vielsen er nådd, sier Stålsett.

Tåle påkjenning

Stålsett synes ikke det ytre rundt selve vielsen har tatt overhånd:

— Vi trenger fest, vi trenger glede, vi trenger de vakre blomstene og den skjønnheten som et bryllup kan by på. Og samtidig trenger vi den dypere meningen ved vielsen, sier biskopen.

Biskopen tror at en kjærlighet som tåler påkjenning og en vilje til å stå sammen og ha et felles engasjement for de oppgaver som venter, er viktig for at kronprinsparet skal få et langt og lykkelig liv sammen.