Én gang under rettsakens første dag tok Anders Behring Breivik til tårene. Det var ikke da aktor leste opp beskrivelsen av drapene, eller da et opptak av skuddene i kafebygget ble spilt av.

Derimot begynte Breivik å grine da aktor viste hans egen propagandafilm. Den viser hvordan muslimer erobrer og koloniserer Europa, og maner til kamp mot muslimsk innvandring.

På en pressekonferanse etter at retten var hevet, fortalte forsvarer Geir Lippestad hvorfor Breivik gråt.

— Han skal forklare seg de neste fem dagene, og da vil han forklare seg om dette selv. Men noe av forklaringen er at han har gjort disse handlingene for å redde Europa fra en pågående krig. Det var disse følelsene han kjente på, sier Lippestad.

- Så det samme

Aktorene i saken, Svein Holden og Inga Bejer Engh, vil ikke si noe om Breiviks gråtende reaksjon på hans egen video.

— Vi så det samme som dere, men det er ikke riktig av oss å kommentere hans reaksjoner, sier Engh.

Statsadvokatene sier de brukte lang tid på å vurdere visningen av både Breiviks propagandafilm og lydopptaket fra en nødsamtale der drapene hørtes i bakgrunnen.

— Som alle andre, synes vi lydopptaket er sterkt. Det er noe av grunnen til at det ble avspilt. Det gir en autentisk opplevelse av hvordan det var å være i kafébygget på det tidspunktet, sier Engh.

Holden sier videoen, på samme måter som deler av manifestet, er viktig for å få frem hvem Breivik er.

— Vi har vært veldig i tvil. Men alt det han står for, bør frem. Det er et viktig element for retten når de skal vurdere hvem han er og hva han står for, sier Holden.

Tror ikke på utsettelse

Lippestad ba i retten om at det ble protokollført at forsvarerne mottok 2000 dokumenter så sent som fredag i 16-tiden. Han tar forbehold om at han kan be om at saken blir utsatt.

— Vi vet ennå ikke hva dokumentene inneholder, så de må vi gå gjennom. Skulle det være noe ekstraordinær informasjon der må vi kommer tilbake med en formell begjæring om utsettelse. Men vi tror jo ikke det, sier Lippestad.

Det gjør heller ikke aktorene.

— Det forutsetter at det kommer en begjæring om utsettelse, noe jeg har vanskelig for å tro, sier Holden.

2000 sene sider

- Hvorfor kom de 2000 sidene med dokumentasjon til forsvarerne først fredag?

— Denne saken er blitt etterforsket tett opp til hovedforhandlingen. Da er en sen dokumentbunke en konsekvens. Men dette skal behandles sent i rettssaken, så vi har god tro på at forsvaret får lest seg opp, sier Holden.