Aileen Justies (23) og Jonas Müller (25) er mindre bekymret enn de fleste tyske studenter. Som kjemikere er de nærmest sikret jobb etterpå.

— Det er gode utsikter i de fleste naturvitenskapene. Vi kjemikere glir gjerne inn i arbeidslivet via et offentlig eller privat doktorgradsstipend, sier Aileen.

Sammen med kjæresten Jonas, studerer hun ved Freie Universität i Berlin.

Studietiden er økonomisk ganske overkommelig for de fleste. Den viktigste grunnen er at det meste er billig i Berlin, særlig husrom, mat og drikke.

Semesteravgiften ved universitetet er på 104 euro, drøyt 800 kroner.

Nøler med studieavgift

Studiegebyrer er ikke innført ved tyske læresteder, selv om temaet diskuteres. I Nordrhein-Westfalen vil den nye CDU-regjeringen innføre 500 euro - 4000 kroner - i gebyr, men dette er ikke vedtatt.

Nølingen skyldes at utdanning er de enkelte delstatenes kompetanseområde.

— Så snart en stat innfører gebyrer, tror jeg studentene vil stikke av til andre delstater, sier Jonas.

Men selv om slike «aksjoner» kan ha effekt, tror han studiegebyrene kommer med tiden.

Studielån er en spesiell affære i Tyskland. Staten fastsetter et beløp studenten skal kunne greie seg med, for tiden 510 euro - drøyt 4000 kroner - i måneden. Av dette beregnes en foreldreandel ut fra hva foreldrene tjener, og hvor mange studenter de har på lærestedene.

Belønnes

Foreldreandelen er ofte 50 prosent, men kan også være null:

— Jeg har to brødre som var i gang med studiene da jeg begynte, så da var foreldrene mine tilstrekkelig belastet, og jeg fikk fulle 510 euro fra staten, sier Jonas.

Av den delen staten betaler, skal i prinsippet halvparten betales tilbake. Men rentene begynner ikke å løpe før etter ni semestre, normal lengde for en utdanning ved tyske universitet.

Dessuten avkortes studiegjelden hvis studenten oppnår et godt resultat, og hvis studiet er fullført innen normert tid.

— Hvis alt går bra, sitter en student igjen med under 5.000 euro i gjeld. Jeg tror knapt noen går ut med mer enn 10.000, sier Aileen.

Det tilsvarer henholdsvis 40.000 og 80.000 kroner.

Foreldre for retten

De to sier seg noenlunde fornøyde.

— Som kjemistudenter har vi ikke tid til å jobbe ved siden av studiene, som mange andre gjør. Derfor har vi det ikke så fett nå. Men vi får jobb og da med lav studiegjeld, sier de to.

Men Jonas kjenner tilfeller der det ikke går like bra.

— En jeg kjenner fikk ikke foreldrene til å betale deres lovpålagte del. Det holdt på å ende med at hun trakk dem for retten, slik andre har gjort. Men i stedet begynte hun å jobbe som vaskehjelp ved siden av studiene. Da bøyde også foreldrene av og punget ut, sier Jonas lakonisk.

<b>TRYGG UTDANNING: </b>Aileen og kjæresten Jonas studerer kjemi ved et universitet i Berlin og bekymrer seg verken for studielån eller arbeidsutsiktene.<br/>FOTO: GORM K. GAARE