Det er knapt noen organisasjon som ikke har vært innom i Stortingets underbruk Komiteenes Hus, de siste ukene. Alle som mener noe om statsbudsjettet for neste år, har vært, eller skal i høring som det heter. Det er nesten noe industrielt over produksjonen: Inn til komiteen, fem minutters innlegg, så ut den samme døren.

-Vær så god, neste.

Samlebånd

I demokratiets navn skal alle få si sin mening. Slik tenker vi i Norge. Organisasjonsdemokrati kalles det, enten man kjemper for store finanskonsern, eller mennesker med marginale lidelser. Alle blir hørt, alle skal med. Eneste krav for å slippe til i Stortinget er at du representerer en organisasjon som er landsdekkende.

Så er det å melde seg på og stille seg i kø. Det er de 12 komitesekretærene som administrerer det praktiske rundt høringene. Setter opp lister og kjøreplan. Tett og hektisk.

Proff og amatør

BT besøkte energi— og miljøkomiteen, som hadde avsatt to hele dager til høringer denne uken. Der møtte ulike organisasjoner som LO og Foreningen Norske Lakseelver, NHO og Fartøyvernsenternes Fellesråd. For å nevne noen.

— Det er stor forskjell på dem som kommer, sier Frps Ketil Solvik-Olsen i en pause.

— Noen bruker tre minutter på å presentere seg og sin organisasjon, og kommer aldri til poenget. Andre går rett på sak, og får frem sine synspunkter.

— Eksempler?

— I dag har jo både Lars Haltbrekken fra Naturvernforbundet og Rasmus Hansson fra WWF vært her. Begge er uhyre profesjonelle, sier Frp-eren, som slett ikke alltid er enig med de to, eller andre miljøorganisasjoner.

— Men det er alltid nyttig å høre på. De sitter jo med mye kunnskap om enkeltsaker vi ikke har.

Eksempel; Regnskogfondet

Lederen for Regnskogfondet, Lars Løvold, var en av de mange som hadde sine fem minutter i fokus denne uken.

Han er kanskje det beste eksemplet på at lobbyister kan nå frem, også med store tanker. Ideen om at Norge skal bidra til verdens klimakamp med inn til tre milliarder i et regnskogsfond, kom som et resultat av lobbyvirksomhet. Det var ingen regjering eller parti som lanserte ideen, det var lobbyist Løvold og hans folk.

En liten merknad

Andre må nøye seg med mindre.

— Så lenge vi har en flertallsregjering er det ikke lett å få til store endringer. Da er det viktig å få på plass merknader i budsjettinnstillingene, som binder partiene, sier Lars Haltbrekken

De andre miljølobberne, som har sagt sitt om neste års budsjett, er enig.

— Men vi har jo merknader som har gått igjen år etter år, uten at noe skjer. Da er vi like langt, sier Rasmus Hansson.

Samlet sett er imidlertid miljøorganisasjonen fornøyd med budsjettet for 2009, selv om mye vil ha mer, også her.

Flere brukte derfor sjansen til å snakke om kamp mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Ingeborg Gjærum fra Natur og Ungdom var redd den storstilte seismikkskytingen som skal gjennomføres i de sårbare områdene.

— Det blir hardt å være yngel i Lofoten neste år, sa hun

Så var hennes tid ute, og neste interesse tok sete i forsamlingen.

Har lobbyister for stor innflytelse i Norge? Si din mening i feltet under!

Håvard Bjelland