• Dette er en veldig høy koffeinmengde. Fem til seks stykker over kort tid er nok til å gjøre at mange kan få tidlige symptomer på akutt forgiftning, ifølge Jan Alexander, assisterende direktør i Folkehelseinstituttet.

En koffein-tyggis ved navnet «L.A. Fuel Supreme Energy Gum» lover å gi forbrukeren en ny opplevelse av energi.Tyggisen selges blant annet hos Deli de Luca.

«Gjør deg klar til å bli fulladet av energi, og totalt endre ditt syn om energiløsninger». Slik lyder promoteringen av produktet på selskapets egne nettsider.

De pillene man fikk på resept da svarte til mengden koffein i denne tyggisen

Tyggisen blir videre hevdet å inneholde gi like mye «boost» som to enheter energidrikk.

Hver tyggis inneholder 100 mg koffein. Dette betyr at de syv tyggisene i pakken alene kan være nok til å gi forgiftningssymptomer hos voksne mennesker.

Tidligere på resept

Koffeinforgiftning kan medføre hodepine, kvalme, magekramper, rastløshet, rask puls, ujevn hjerterytme og nedsatt blodtrykk. Slike symptomer kan opptre hos voksne etter inntak av rundt 500-600 mg koffein.

Inntak av en pakke med syv tyggiser på 100 mg koffein er altså nok til å nå langt over den nedre grensen for når man kan regnes som koffeinforgiftet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Jan Alexander, assisterende direktør i Folkehelseinstituttet
Folkehelseinstituttet

— Dette synes jeg hørtes veldig høyt ut. Koffeinmengden pr. tyggis svarer til en kopp kaffe. Med en slik mengde vil mange som ikke drikker kaffe og ikke har utviklet koffeintoleranse bli dårlige av bare én tyggis, sier Jan Alexander, assisterende direktør i Folkehelseinstituttet.Han påpeker at man tidligere måtte på apoteket for å få en slik koffeinmengde i pilleform.

— De pillene man fikk på resept da svarte til mengden koffein i denne tyggisen, sier Alexander.

Han påpeker at det er stor variasjon i hvor kraftig man reagerer på koffein, og som med alle andre stoffer reagerer man kraftigere på samme mengde desto mindre man veier.

Militær-tyggis

På nettsiden annonserer produsenten med at tyggisen opprinnelig ble utviklet for militære formål som en måte soldater kan bekjempe tretthet.

Det er det Oslo-registrerte selskapet Arcticia AS som står oppført som importør av tyggisen som er produsert av Los Angeles Industries i Tsjekkia.

Med liten skrift på baksiden og utelukkende på svensk og engelsk frarådes tyggisen barn under 12 år. Det står også oppført at man maks skal ta to tyggiser for dagen.

— Vi har valgt å ha 18 års aldersgrense på «L.A.Fuel» på grunn av den sterke effekten. Dette har vi gjort på eget initiativ, sier Jon Nilsen, kommunikasjonsansvarlig for Arcticia.Han mener dagens merking, samt 18 års grensen som er et samarbeid med utsalgsstedene Deli de Luca og Reitangruppen, er tilstrekkelig forbrukerinformasjon.

— Så vidt vi vet, er vi de eneste som har 18 års aldersgrense på koffeinprodukter i Norge, sier Nilsen.