– Lagt oppå hverandre er signaturene nesten identiske. Alle signaturer fra samme person vil være litt forskjellige. Derfor legger vi til grunn at signaturen er forfalsket av Einar Baardsen, sier aktor, politiadvokat Erik W. Rand.

Fotball-agenten er tiltalt for grovt bedrageri og grovt underslag mot fotballproff John Arne Riise, skriver Aftenbladet.no .

Ifølge den alvorlige tiltalen skal Baardsen også ha forfalsket en låneavtale på drøye 12,7 millioner ved å skrive under med «John Arne Riise».

Tilbakedatert?

Påtalemyndigheten mener agenten kopierte en Riise-underskrift på en betalingsbekreftelse datert 22. mars 2005 og brukte signaturen på en låneavtale mellom de to, tilbakedatert til 30. juli 2003, skriver Aftenbladet.no.

Lånepapiret ble brukt overfor revisor i forbindelse med revisjon og utarbeidelse av årsregnskap for Riise Invest.

Ifølge skriftanalyser gjennomført hos Kripos er de to signaturene fra de to ulike dokumentene så like at de trolig stammer fra samme originalsignatur, altså at signaturen er kopiert på kopimaskin.

Nekter straffskyld

Baardsen nektet straffskyld for grovt bedrageri, grovt underslag og dokumentfalsk da saken mot ham startet i Stavanger tingrett mandag morgen.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før han tirsdag har gitt sin forklaring.

– Det er godt å være i gang med saken nå. Jeg ser fram til å forklare meg. En sak har alltid to sider, sa Baardsen til Aftenbladet.no da første dag i rettssaken var over.

Forsvarer John Christian Elden sier klienten nekter for å ha forfalsket lånedokumentet.

– Dokumentet ble selv overlevert politiet av Baardsen og er irrelevant. Det inneholder informasjon som John Arne Riise selv har gitt og som var kjent, sier Elden.

– Dokumentfalsk av denne typen ville bare medført en bot, legger han til.

14 vitner innkalt

Forsvareren mener politiet og påtalemyndigheten grunnløst har gjort saken stor. Han og Baardsen vil de neste dagene få fram at mange av de 22 millioner kronene som gikk fra Riise til Baardsen faktisk skulle dit.

– Meg bekjent har ingen, verken John Arne Riise eller andre, anmeldt Baardsen for bedrageri, underslag, dokumentfalsk eller skattesvik. Det er ingen uenighet om at 22 millioner kroner har gått fra Riise til Baardsens konto, men det er ikke straffbart. Hvordan noen kan mene at alle penger overført fra Riise til Baardsen er straffbare forhold er noe jeg kommer til å følge nøye med på i aktors bevisførsel, sa Elden i sitt innledningsforedrag mandag.

Det er satt av 11 dager til rettssaken mot Baardsen. Totalt skal 14 vitner innta vitneboksen de neste dagene.

John Arne Riise selv møter som vitne og fornærmet i Stavanger tingrett mandag neste uke. Han blir trolig sittende i vitneboksen hele dagen. Ifølge aktor, Erik W. Rand skal Roma-proffens mor, Berit Riise, møte som vitne dagen etterpå. Også fotballproffens eks-kone, Guri Havnevik, skal vitne.

Tommy Ellingsen, Aftenbladet.no