1. juli ble hele Norge angrepet av en terrorist. Kun én mann ble bedt om å forsvare terroristen.

— Disse intervjuene handler om hvordan 22. juli rammet folk. Er «rammet» rette ord i ditt tilfelle?

— Nei, det er jo ikke det. Denne saken rammet først og fremst de familiene som mistet sine kjære og de som er blitt skadet, enten fysisk eller psykisk. Jeg er jo en profesjonell part. I motsetning til dem har jeg frivillig sagt ja til saken og kan forholde meg profesjonelt til den. Det er krevende og det er stunder som er tunge, men det kan ikke sammenlignes med dem som er berørt.

- Har du angret på noe underveis?

— Jeg har aldri angret på at jeg sa ja. Det har vært vanskelig mange ganger, heldigvis er vi et veldig godt team med fire advokater som støtter hverandre. Det er ting vi har gjort underveis som vi kunne gjort annerledes, sånn vil det alltid være. Vi har gjort så godt vi har kunnet hele tiden og hatt et veldig klart mål: Å ivareta hans interesser så godt som mulig. Hovedbegrunnelsen for at vi har tatt saken er jo at vi tror på rettssikkerhet. En viktig del av rettssikkerhetsprinsippet er jo at også gjerningsmannen skal ha en forsvarer.

— Hvordan har oppdraget endret ditt liv?

— Fra å være en person som levde et stille og rolig liv, har jeg blitt en offentlig person, på godt og vondt. Å få saken så tett innpå seg er dessuten krevende. Du ser og opplever mye grusomt. Bildene man har fått på netthinnen blir aldri borte.

- Hvordan hadde du planlagt å bruke denne tiden?

— Vi visste at min kone var gravid og hadde planlagt en pappapermisjon. Jeg skulle trappe litt ned i jobben, rett og slett. Sånn ble det ikke.

- Har du fryktet at saken skulle endre deg?

— Ja, helt klart. Særlig i starten, da det ble satt mange spørsmålstegn ved meg: Hvem var jeg, hvorfor tok jeg saken, hadde jeg sympatier med ham? Da tenkte jeg at dette kanskje kunne bli min siste sak som jurist, at den kunne endre en del forutsetninger for meg og min familie. Etter noen uker fikk man heldigvis stor forståelse for viktigheten av rettssikkerhet, så den tunge perioden gikk ganske raskt over. Nå tenker jeg at dette er ikke en sak du legger på hyllen når du er ferdig om kvelden - og jeg tror heller ikke jeg kommer til å legge den på hyllen når den er ferdig, heller. Noen gjerninger er så spesielle at man aldri glemmer dem, ei heller som forsvarer. Denne saken vil nok leve med meg resten av livet.

- Det har vært tendenser til demonisering av Breivik. Hva gjør du for ikke å preges av det?

— Jeg får si som Alf Nordhus: «Jeg forsvarer aldri handlingene, men alltid mennesket.» Det har også vært min leveregel. Ved å kalle Breivik demon fraskriver vi oss en del av ansvaret som samfunn. Det synes jeg er galt. Han er et menneske som har gjort grusomme handlinger, det må vi forholde oss til. Første gang jeg så ham, på politihuset 23. juli, hadde jeg også noen bilder: Hvordan ser han ut, mannen som har gjort disse tingene? Men han er et menneske. Han har vokst opp i Oslo, gått på de samme skolene som oss, har en mor og far. På et eller annet tidspunkt har han hatt de samme drømmene som mange barn har - og så har det gått galt. Så jeg tror ikke på å demonisere ham. Da vil ikke vi som samfunn lære noe. En demon er ikke noe vi kan påvirke eller håndtere. Mens et menneske som har gjort en grusom handling, det kan vi lære av - og eventuelt se om det er noe vi kan gjøre for å hindre at det skjer igjen.

- Hvordan bearbeider du de sterke inntrykkene?

— Jeg går tur i sene nattetimer. Får det liksom ut av systemet. Denne saken skiller seg jo ut ved at vi får de pårørende og de skadelidende inn i stuen gjennom TV-en. Andre straffesaker kan være like grusomme om det er én person som er drept, men man får ikke som forsvarer se familien, se begravelsen og alt det som er tungt. Her kommer vi nærmere ofrene. Det er umulig ikke å ta det inn over seg. Så min teknikk er rett og slett at jeg går turer, enten med konen eller alene. Og så er det teamet vårt, vi er fire stykker som tar vare på hverandre og følger hverandre opp.

- Har du forandret deg?

— De som kjenner meg best merker jo at jeg er i en veldig hard arbeidsfase, det gjør noe med deg. Du kan bli mindre til stede både fysisk og psykisk. Så det er endringer, men jeg tror ikke jeg har endret meg som person. Når denne saken er over, håper jeg at mine grunnverdier og min måte å leve på vil være tilnærmet lik.

PÅ SEILTUR: Forsvarer Geir Lippestad (47) var i seilbåt på Oslofjorden med to av barna da Anders Behring Breivik detonerte bomben i Regjeringskvartalet.
GORM K. GAARE