De tiltalte ser mer ut som gutten i nabohuset enn som monstre. Gutter som ennå bodde hjemme hos mor, selv om de begynte å bli i eldste laget. Aktor, meddommer og advokater ankommer med sine vante, profesjonelle masker på. I DE TILTALTES og de pårørendes ansikter ligger minespillet mer utenpå. Som tiltalte Viggo Kristiansen, når han følger sin medtiltalte, tidligere bestekamerat med blikket idet denne ankommer rettssalen.

De to har ikke sett eller snakket med hverandre siden pågripelsen i fjor høst. Men Kristiansen vet så altfor godt at kameraten i politiforklaringene har lagt mesteparten av skylden over på ham.

Viggo Kristiansen søker med øynene, prøver å fange blikket til Jan Helge Andersen. Men den tidligere bestekompisen viker unna.

Da er det at Viggo Kristiansen snur seg halvt bort fra ekskameraten, og flirer bredt. Tilsynelatende godt fornøyd med seg selv. 21-åringen har gitt en stille, men tydelig demonstrasjon av hvem som har overtaket, hvem som er sjef av de to tiltalte for ugjerningen.

Ofrenes nærmeste familie ville hatt orkesterplass til denne seansen, men har ennå ikke funnet sine plasser. MEN PÅ DEN ANDRE SIDEN av rommet står en kvinne som også følger Jan Helge Andersen med øynene idet han kommer inn i rettssalen. Hun klarer sågar å gi sin sønn et lite, oppmuntrende smil på veien. Noe seinere på dagen forklarer sønnen seg om hvordan det grufulle, det ufattelige, gikk for seg. Da klarer moren ikke annet enn å se ned i gulvet, gjennom tårene.

Slik ble det også for de nærmeste pårørende til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen i går, under den underlig kalde og virkelighetsfjerne seansen. Det ble tårer der også, mens all denne ufattelige ondskapen kom frem ord for ord.

Jan Helge Andersen virker underlig fjern, vag og uengasjert under forklaringen sin. Men ordene hans lar ingen sitte uberørt tilbake. Han er uventet kraftig, langt kraftigere enn den litt eldre Viggo Kristiansen, som flittig noterer hva ekskameraten sier i sin forklaring. Likevel legger han all sin energi i å få frem hvem som hadde kommandoen under ugjerningen. Kristiansen hadde regi og hovedrolle, ifølge Andersen. Selv ble han et hjelpeløst vitne som til slutt ble tvunget med på grusomheten. Ifølge ham selv.

Dersom ikke Viggo Kristiansen i retten i dag nekter enhver befatning med saken, vil det være en bombe. Han var ikke på åstedet, utførte ikke ugjerningene slik ekskameraten påstår, har han forklart politiet. JENTENES FORELDRE har bedt om å slippe å se de grufulle detaljene referert i pressen. Det vil bli en unødvendig ekstra belastning, og de er også opptatt av døtrenes ettermæle. Ingen har krav på, ei heller behov for å vite alt dette.

Etter å ha hørt gårsdagens forklaringer i retten, er det klart for alle til stede at de to jentene ikke kunne ha vært taprere. Tiltalte Andersen er kanskje ikke klar over det selv, men et lite sted inne i den famlende, grufulle forklaringen kom det frem. At de små prøvde å ta vare på hverandre i den fortvilte situasjonen.

Stort mer er ikke nødvendig å si. For det er mange ting som ikke er nødvendig å fortelle, og som heller ikke gjør spesielt godt å vite om.