• Delt lederskap i Ap har for meg som statsråd og stortingsmann ikke vært noe problem, sier Bjarne Håkon Hanssen. Han er en av Jens Stoltenbergs venner.

Den tidligere landbruksministeren fra Namsos blir av flere og flere arbeiderpartifolk nevnt som en interessant kompromisskandidat i den brennhete striden om hvem som skal lede sosialdemokratiet. Han er nær sagt den tredje mann, for å låne en tittel av Graham Greene.

Men 39-åringen, som ellers har så lett for å smile, røper knapt en mine når Bergens Tidende ymter frempå om slike fremtidsutsikter. Han virker til og med litt brydd.

Vi møtte ham på Flesland fredag formiddag, på vei til Os for å holde foredrag – om godt lederskap, selvsagt.

– Neste leder må bli Jens

— Du aner jo at det kan bli reist krav om en annen leder enn de to kumpanene?

— Den dagen Thorbjørn slutter, og da sier jeg ikke noe om tidspunktet, mener jeg at neste leder må bli Jens, sier han fast og ettertrykkelig.

— Har du i denne situasjonen gitt ham noen velmente råd?

— Nei, når jeg snakker med ham, så er det mest om politikk. I slike følsomme personspørsmål slipper han ikke så mange innpå seg, sier Hanssen.

Like fra AUF-tiden har han lært å kjenne Stoltenberg bedre enn Jagland, og «jeg håper at Jens vil definere meg som en venn», legger han forsiktig til.

Avdramatiserer

Bjarne Håkon Hanssen avdramatiserer langt på vei problemet med det delte lederskapet. Han avviker dermed fra de fleste av «Stoltenberg-vennene» som uten reservasjon anbefaler at trådene i Arbeiderpartiet samles på én hånd - på Jens Stoltenbergs hånd.

Men den joviale trønderen ønsker ikke å bli misforstått: Han har vært nøye med ikke å gi noe råd i den ene eller annen retning, for han ser selv bare en del av virkeligheten, bedyrer han. Det er viktigere hvordan partifellene omkring i by og bygd opplever dette.

— Når vi reiser rundt i landet må vi være både døve og blinde for ikke å registrere at det delte lederskapet har sine motstandere. Mange medlemmer mener at partiet fremstår som utydelig og uten klar struktur.

VENNSKAP: Bjarne Håkon Hanssen regner seg som venn av Jens Stoltenberg.
FOTO: ARNE NILSEN