I dag skriver Dagbladet at Kristoffer Clausens år i villmarken ikke var så villt likevel. Clausen skulle bo ett år i skogen og livnære seg på det han høstet fra naturen. Nå innrømmer han bløffen.

En måned på hytte

— Ja. I august 2009 var jeg borte i omtrent en uke. I mars 2010 var jeg også borte i omtrent en uke og i mai juni 2010 leide jeg en hytte utenfor Østersund hvor jeg oppholdt meg en måneds tid, sier han til bt.no.

Clausen sier han brukte periodene borte fra fjellet til å besøke sin kreftsyke far i Sverige. Den første «pausen» tok han samme måned som han startet på året i villmarken.

Dette har plaget meg. Jeg burde har ryddet opp i dette helt i begynnelsen.

Kristoffer Clausen

— Grunnen til det er en kombinasjon av flere ting. Først og fremst var det mye tøffere enn jeg trodde å være alene over så lang tid. Så fikk jeg vite to uker før jeg skulle flytte ut i skogen at faren min hadde fått en uhelbredelig kreftform. Jeg besøkte han og dro til sverige for jakt og filminnspilling, forteller han.

På bloggen til Clausen står det at «Min far gikk dessverre bort sist vinter så jeg er utrolig glad for at jeg fikk disse stundene med han».

Har det tøft

Etter at nyheten kom ut, har det vært mange reaksjoner både på bloggen til Clausen og på Facebook. Clausen sier han har det tøft.

— Jeg har det selvfølgelig veldig kjipt, men har meg selv å takke for det. Det verste for meg akkurat nå er at jeg har skuffet familie, venner, støttespillere og fansen som har trodd på meg. Jeg beklager til alle sammen. Jeg burde selvsagt ryddet opp i dette med en gang, sier han.

Bergens Tidende har flere ganger snakket med Clausen gjennom året i villmarken.

Ville ikke si hvor han var

I november 2009 var det drøye to måneder siden han hadde startet på prosjektet. Da sa han:

«Nøyaktig hvor han er når BT ringer ham i 17-tiden onsdag, vil han ikke ut med.

-Jeg vil ikke bli rent ned av folk, men konsentrere meg om det jeg holder på med. Men jeg kan si at jeg sitter cirka 700 meter over havet, langt inni landet i Sogn og Fjordane, på en plass uten veiforbindelse. Her er det store skogsområder, jeg ser utover et fint fiskevann og fjorden der nede» — Hvor var du da dette intervjuet ble gjort?

— Jeg var på Frønningen.

Legger kortene på bordet

Er grunnen til at du aldri ville si til media hvor du var at du var redd for at noen ville finne ut av at du bløffet?

— Nei, grunnen var at jeg ikke ville bli oppsøkt. Jeg oppholdt meg på Frønningen mesteparten av året.

Ville du noen gang ha sagt fra om dette om du ikke hadde blitt avslørt?

— Dagbladet tok kontakt med meg og konfronterte meg med dette. Jeg legger alle kortene på bordet. Nå handler det for meg om å rydde opp.

Har du tenkt mye på det at du bløffet etter at året i villmarken var over?

— Ja det har plaget meg. Jeg burde har ryddet opp i dette helt i begynnelsen, sier han til bt.no.

Får støtte av fansen

I kommentarfeltet på bloggen hans er det mange som støtter ham.

«Dette har ikke noe å si. Du er fortsatt en villmann, og vil alltid være det. Stå på videre med det du gjør», sier en leser.

«Greit det at du drar til din syke far, men du kunne innrømt der og da. brukt penger på film og bøker som bare er tull», sier en annen.

Clausen sier familien er skuffet, men støtter ham. Han er positivt overrasket over reaksjonene etter at bløffen ble kjent.

— Jeg ønsker heller at det blir reaksjoner enn at folk snur ryggen til meg. Jeg er overrasket over støtten med tanke på hva jeg har gjort. Dette handler om at jeg har gjort noe dumt, men ikke om at jeg utgir meg for å være en annen. Jeg er fortsatt en villmarksmann av hele mitt hjerte selv om jeg har gjort noe idiotisk, sier han til bt.no.

LANG LØGN: Kristoffer Clausen skulle leve av det han klarte å skaffe seg av mat i naturen i skogs- og fjellområdene i Indre Sogn. Året i villmarken resulterte i boka «En vill mann», som har blitt solgt i fler enn 10 000 eksemplarer. I tillegg ble adventure-dokumentaren «Villmann» vist på TV 2, og bloggen til Clausen var en av Norges mest besøkte.
EIRIK BREKKE