Fattigdom og utvikling, Norges rolle som fredsmegler, og forholdet mellom India og Norge var noen av samtaleemnene da den offisielle delen av kronprinsparets India-besøk ble innledet i hovedstaden New Delhi onsdag.

Dagen startet med kransnedleggelse på minnesmerket over Indias store leder Mahatma Gandhi, en mann kronprinsparet mener vi har mye å lære av også i dag.

Senere på dagen var kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på høflighetsvisitt hos Indias president Abdul Kalam i presidentpalasset.

Fattigdom og fred

– Under samtalen med utenriksminister Pranab Mukherjee diskuterte vi internasjonale spørsmål. Vi gikk blant annet dypere inn i sammenhengen mellom fattigdomsbekjempelsen og fredsarbeid, og kom også inn på FNs rolle i denne sammenhengen. Vi snakket også om det bilaterale samarbeidet mellom Norge og India og Norges rolle som fredsmegler flere steder i verden, sa kronprins Haakon under et møte med norsk og indisk presse onsdag ettermiddag.

En indisk journalist ville vite om Norges rolle i fredsforhandlingene på Sri Lanka, men da henviste kronprinsen raskt til statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen, som er med i kronprinsparets offisielle følge til India.

Unge politikere

Norges ambassadør i India, Jan Westborg, inviterte unge politiske ledere til lunsj og et møte med kronprinsparet i den norske ambassaden onsdag. Ikke alle de inviterte dukket opp, men ifølge kronprinsen ble det et fint møte med dem som var der.

– Det var interessant å diskutere det moderne Norge og det moderne India med dem. India har jo forandret seg veldig, og samarbeidet har endret seg fra utviklingshjelp til fokusering på helse for mor og barn og utveksling på næringslivs— og kulturfronten, sa kronprinsen, og la til at Norge nå ser India mer og mer som et svært viktig land både i Asia og i verden.

Store kontraster

– India har et veldig annerledes politisk system, men både Norge og India er jo demokratiske land. Det er store kontraster, men også mange likhetspunkter, sa kronprins Haakon, som onsdag ettermiddag holdt foredrag om fred og utvikling i Indian Council of World Affairs (ICWA).

En rekke berømte personligheter har tidligere holdt taler ved ICWA, blant dem Henry Kissinger, Dag Hammarskjöld, og Dalai Lama.

Foredraget hadde mange av de samme elementene som kronprinsen har snakket om på flere norske skoler.

Døråpnere

Ved slutten av pressemøtet ble kronprinsparet spurt om hvordan det er å være døråpnere for Norge i utlandet, men overlot igjen svaret til Raymond Johansen, som var klar i sin tale:

– Med deres solide internasjonale kompetanse, er de et viktig bidrag til å markedsføre Norge som nasjon, og hele landet drar nytte av dette, sa statssekretær Raymond Johansen.

scanpix
scanpix