Astronomene hadde varslet et spektakulært skue på himmelen — en meteorstorm med flere hundre meteorer som kanskje ville fortone seg som et fyrverkeri. Ifølge astronomenes beregninger ville meteorsvermen være å se på den norske himmelen mellom klokka 18.20 og 19.20.

Men slik ble det ikke. Fra Nord-Norge ble det rapportert om mellom 15 og 20 meteorer i løpet av tre kvarter. På Blindern i Oslo ble det registrert fire eller fem.

— Jeg er ikke så optimistisk nå. Jeg tror de globale prognosene har slått feil, sier stipendiat Knut Jørgen Røed Ødegaard ved astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Under horisonten

Flere hundre personer hadde gått ut i den kjølige og stjernekalde kvelden for å oppleve lysene på himmelen. Men fyrverkeriet lot vente på seg.

Ved 19.45-tiden var det fortsatt ingen meteorer å se.

— Det har hele tiden vært en usikkerhet omkring dette. Problemet er at det punktet på himmelen der meteorene ser ut til å stråle ut fra, står under horisonten. Vi er usikre på hvor langt under horisonten det er. Før eller senere vil dette punktet stige opp så vi kan se det, men jo senere dette skjer, jo mindre meteorer blir det å se, forklarer stipendiat Knut Jørgen Røed Ødegaard ved astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Så Mars

Selv om det var meteorregnet de fleste hadde gått ut til å se, var det liten skuffelse å spore på Blindern. Norsk Astronomisk Selskap arrangerte Astrofestival i helgen og hadde lagt alt til rette for at små og store kunne se stjerner og planeter de aldri hadde sett før.

(NTB)