Hva betyr kebab egentlig? En definisjon jeg har hørt er «mat tilberedt uten vann», en annen er «grillmat» rett og slett. Det er ikke vanskelig å få tak i kebab i Bergen. Men hvordan smaker de egentlig i edru tilstand og på blanke ettermiddagen?

Det som er sikkert, er at det fuskes mye i faget. Kjøttet, som skal være grillet, blir veldig ofte stekt. Mye av smaken på kjøttet drukner i flerfoldige sauser som dynges over. I tillegg ser smakløs kinakål — og bare det - ut til å være kebabsjappenes favoritt på salatsiden.

Prisen varierer fra 35 til 65 kroner, uten at pengene nødvendigvis avspeiler størrelse og smak. På den annen side finnes det spisesteder som gjør seg flid og får til et håndholdt herremåltid.

Her er hva BT.no/ekstra fikk ut av en smakerunde på byens kebabsteder. Så sant mulig har vi valgt rullekebab med lammekjøtt, medium sterk.

Sjappe: Fløien Grill

Type kebab: Rullekebab med lam

Pris: 59 kroner

Karakter: 2.

Vi mener: Lammekjøttet er smakfullt, men absolutt seigere enn det trenger å være. Kjøttet grilles ikke, i hvert fall ikke i vårt påsyn, men blir stekt fra grunnen av. Brødet er av den tynne lefsetypen, forvarmet som seg hør og bør, men faktisk er også det i seigeste laget. Salaten er et sorgens kapittel og består utelukkende av kinakål, noe som også trekker ned. Relativ dyr kebab som ikke gir valuta for pengene.

Sjappe: Zagros

Type kebab: Rullekebab med biffkjøtt

Pris: 59 kroner

Karakter: 3

Vi mener: Storfekjøttet smaker greit og er passelig krydret. Om kjøttet har vært grillet på forhånd, vet vi ikke, Mens vi ser på blir det i hvert fall stekt på plate. Brødet er en positiv opplevelse - varmt fra ovnen og lett å tygge. Salaten er bare kinakål, og trekker ned. Det samme gjør tre forskjellige sauser/dressinger fra flaske, som rett og slett gjør det hele for vått og grisete. Relativt dyr kebab som ikke gir nok valuta for pengene.

Sjappe : Facil kebab

Type kebab: Rullekebab med lam

Pris: 35 kroner

Karakter: 6

Vi mener: Fyllet i denne kebaben er en slags kjøttpudding/farse av lam som først er grillet på tradisjonelt kebab-vis (stang og grillampe) og siden hakket og varmet på plate. Fyllet har en nydelig, eksotisk smak av chili og kardemomme. Brødet er som seg hør og bør av tynn og fin type, varmt og lett å tygge. Salaten inneholder uheldigvis smakløs kinakål, men på plussiden kommer løk, mais og tomat. En god kebab hvor råvarene mer enn sausene setter smaken på retten. En billig kebab som gir mye valuta for pengene.

Sjappe: Ali Baba Kebab

Type: Rullekebab med lam

Pris: 63 kroner

Karakter: 5

Vi mener: Lammekjøttet er grillet på tradisjonell måte med stående, sirkulerende spyd, men i vårt tilfelle ligger kjøttet ferdig grillet i en kjøleboks og varmes på steikeplate. Kokken begrunner mangel på grilling med manglende kundegrunnlag så tidlig på dagen. Salaten består av den evinnelige kinakålen, med løk som bonusvare. Brødet er av nan-sorten og har en lett tyggbar konsistens. Kjøttet er fint og mørt og dette er kanskje den kebaben i testen med mest kjøttfyll i. Sausene er imidlertid til stede i litt for rikt monn og kebaben blir mer sølete enn nødvendig.

Sjappe: Memos grillhouse

Type kebab: Rullekebab med storfekjøtt

Pris: 65 kroner

Karakter: 1

Vi mener: Her var serveringsstedet rett og slett tom for andre alternativer enn storfekjøtt, noe som selvsagt ikke bør forekomme. Oppvarmingen av kjøttet foregår i en boks som stikkes inn i en stekeovn. Dette gir etter vår smak ikke tilfredsstillende resultat. Kjøttet er tørt og smakløst. I tillegg er kjøttfyllet ikke varmt nok. Salaten kjøler det hele ytterligere ned og verken kinakål eller mais kan redde denne kebaben fra å bli en skuffende opplevelse. Her snakker vi virkelig om høy pris for lav kvalitet.

BEST I TEST Sjappe: Marken grill og pizza

Type kebab: Rullekebab med lam

Pris: 59 kroner

Karakter: 6

Vi mener: Her brukes kjøttdeig av lam som steikes og hakkes på steikeplaten. Ikke akkurat etter boken, men den irakisk-kurdiske kokken gjør en kjærlighetsfull jobb med kebaben. Han krydrer kjøttet, legger på mais og sjampinjong og tar på saus som steiker sammen med kjøttet. Brødet er av tynn lefse som steikes mens jeg ser på. Salaten er også her kinakål, dessverre. Jeg aner at dette kommer til å bli godt, og det blir det. En både mettende og smakfull kebab med passelig mengde dressing, og der smaken av fyllet er i særklasse. Blant tre toppkandidater kårer vi dette til byens beste kebabsted.

Sjappe: Muren Grill

Type kebab: Rullekebab med lam

Pris: 35 kroner

Karakter: 4

Vi mener: Kjøttet er en lammekjøttdeig som steikes på plate. På forespørsel viser kokken et spann som han får tilsendt fra Drammen (som om det skulle det virke beroligende). Brødet er av tradisjonell flat, myk kebablefse og har en grei konsistens, selv om vi ikke kan kjenne at det har vært innom ovnen. Salaten er ikke mye å skryte av - kinakål og atter kinakål, pluss mais. Smaken er likevel ikke verst, takket være smakfullt kjøtt. En svak odør av kardemomme og chili sniker seg opp i nesen. Her får vi en liten kebab med grei smak til en liten pris.

Sjappe: Selwas Pizza

Type kebab: Rullekebab med lam

Pris: 35 kroner

Karakter: 6

Vi mener: Fyllet består av en hjemmelaget kjøttdeig av lam. Kokken røper blant annet at purre er en av ingrediensene. Kjøttdeigen blir stekt på plate, og ikke skåret fra grillspyd. Brødet er varmet og er av den vanlige tynnlefse-typen. Salaten består av kinakål, mais og løk. Til tross for prisen får vi her en voksen kebab. Innholdet er varmt som det seg hør og bør. Her er passelig med dressing og saus. Men det beste av det hele er smaken på kjøttfyllet, som overgår de fleste i testen.

Sjappe: Torinos Pizza

Type kebab: Rullekebab med lam

Pris: 65 kroner

Karakter: 4

Vi mener: Her snakker vi om en italiensk pizzabar, som også har kebab på menyen. Brødet er tjukt som en pizzabunn og svært mettende. Fyllet er rent lammekjøtt som er stekt på plate og tilsatt en saus som minner mistenkelig om den tomatsausen man får på pizza. Salaten er den sprøeste i testen, men vi klarer ikke å fastslå hvilken type det er. Dette smaker mer pizza i rullefasong enn kebab, men det er ikke nødvendigvis en ulempe. For godt smaker det, og dette er en av de mest mettende kebaben i testen. Her betaler du mye, men får også mye tilbake.

Sjappe: Ihlas

Type kebab: Rullekebab med lam

Pris: 60 kroner

Karakter: 1

Vi mener: Kjøttet er kuttet opp på forhånd i terninger og steikes på plate. Salaten består av kinakål, mais og løk. Brødet er av den vanlige tynnlefse-typen. Her er det ikke noe annet å si enn at dette er en kebab i øvre sjikt prismessig og i helt nedre sjikt smaksmessig. Her drukner smaken på kjøttet fullstendig i kald dressing og saus. Men det er kanskje ikke så galt, fordi kjøttet i seg selv er tørt og smakløst.

MED KJÆRLIGHET: Rauf Fattah Aref gjør en kjærlighetsfull jobb med kebaben og sikret det lille gatekjøkkenet i Marken topp-plasseringen i testen. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
BEST I BYEN: Kebaben fra Marken grill og pizza er Bergens beste, mener vår kebab-tester. FOTO: RUNE SOLHEIM