Det foregår en krig på undersiden av huden din.. Når oksygen i luften forbrennes i kroppen, oppstår frie radikaler. Skumle banditter, som angriper celler, proteiner og arvestoff. Så da trenger kroppen en forsvarsmekanisme. Og det er altså her antioksidantene kommer inn. Antioksidanter er en fellesbetegnelse for en rekke næringsstoffer, blant annet vitaminer. De fleste finnes naturlig i kroppen.

Hittil er de fleste enige. Men så settes radikalene i sammenheng med en rekke livsstilssykdommer. Mange hevder da at veien til helselykke går gjennom å tilføre kroppen ekstra antioksidant-krigere. Gjerne i form av vitamintilskudd.

— Teorien er nå i hvert fall fascinerende. Mye taler for at det burde være slik. At tilførsel av antioksidanter reduserer risikoen for hjertekarsykdommer, sier den norske professoren Dag Thelle ved Sahlgrenska Universitetssykehus i Göteborg.

— Problemet er bare at etter 20 års forskning, vet vi fremdeles svært lite. Det er fryktelig vanskelig å granske et næringsstoff, for så slå fast hvilke effekter det har på kroppen din.

— Så lovprisningen av antioksidantene er bare nonsens?

— Nei, det vil jeg ikke si. Vi har belegg for å mene at det er gunstig å tilføre kroppen antioksidanter gjennom et sunt kosthold.