– Alt er usikkert, men det er grunn til nøktern optimisme, var kommentaren fra Venstres 2. kandidat May Britt Vihovde og tredjekandidaten Harald Hove.

Da valgdagsmålingen kom klokken 21 jublet de vel 40 i partilokalene i Komediebakken. Men stemningen var preget av alt annet en komedie. Partiet vandret inn og ut av Stortinget etter hvert som valgresultatene tikket inn.

Venstrefolket dempet nervene med kaldt øl og ved 22.30-tiden steg humøret mange hakk igjen. For da tydet alt på at Lars Sponheim er inne fra Hordaland.

Vihovde var overbevist om at Lars Sponheim vil være sikret stortingsplass når alle stemmer er talt opp. Hun var heller ikke snauere enn at hun også håper at partilederen kan få følge av henne selv.

— Valgdagsmålingen gir grunn til å håpe at både Sponheim og jeg kan få plass på Stortinget. Får vi fem-seks prosent i Hordaland, tror jeg at det blir stortingsplasser for oss begge. I verste fall vil nok Sponheim komme inn på utjevningsmandat, sier hun.

Regjeringsspørsmålet var ikke det viktigste på Venstres valgvake mandag kveld.

— Men vi tror ikke at sentrumsalternativet er dødt. Hvis sentrumspartiene samlet får opp mot 40 stortingsplasser, slik valgdagsmålingen bar bud om, er det absolutt håp om en sentrumsregjering.

— Hva med en regjering av Høyre, Kr. F og Venstre?

— Alt er mulig nå. Men som sagt: Det viktigste er å bli representert på Stortinget. Sponheim har jo sagt at Venstre ikke kan gå i regjering uten et støtteapparat på Stortinget, sier Vihovde og Hove.