Kongehuset bekrefter overfor NTB at kronprins Haakon vil delta under seremonien, som vil bli holdt på den militære delen av flyplassen på Gardermoen. Assisterende kommunikasjonssjef Svein Gj. Gjeruldsen kan så langt ikke si om kronprinsen vil tale eller ha noen aktiv rolle under seremonien, som vil bli holdt før helgen.

Etter det NTB erfarer skal statsminister Jens Stoltenberg også delta under seremonien. Det var tirsdag ikke klart om noen av regjeringens representanter vil si noe under seremonien, men utgangspunktet er at Forsvaret har regien.

Fire norske soldater ble søndag drept da kjøretøyet deres traff en kraftig veibombe i Faryab-provinsen i Afghanistan. Ikke siden andre verdenskrig har Norge lidd større militære tap.

Drar til Afghanistan

Forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Grete Faremo (Ap) reiser til Afghanistan for å følge bårene med de falne soldatene hjem til Norge. Begge to vil delta på seremonien. Av sikkerhetshensyn var det tirsdag lite informasjon om programmet og tidsskjemaet til de to.

— Statsråden og jeg vil reise til Afghanistan for å overta bårene og eskortere dem til seremonistedet på Gardermoen, sier Sunde.

Faremo vil besøke de norske avdelingene og ha samtaler blant annet med soldatene i det norske styrkebidraget.

— Det er viktig for meg å bruke tiden så godt som mulig når jeg der nede, men min hovedoppmerksomhet vil være på å få brakt bårene hjem, sier Faremo.

Representanter

De fire drepte norske soldatene er Andreas Eldjarn (21), født i Tromsø, Simen Tokle (24), født i Ballangen, Trond Bolle (41), født i Lena på Toten og Christian Lian (31), født i Kristiansand. Tre av dem tilhørte Kystjegerkommandoen i Harstad og den fjerde tilhørte Marinejegerkorpset.

De pårørende, representanter for Forsvaret og den norske regjeringen vil delta under seremonien, før bårene blir overlevert de pårørende.

Forrige gang det ble holdt en slik seremoni var i januar i år, da 22 år gamle Claes Joachim Olsson ble hedret etter å ha blitt drept i en tilsvarende hendelse som de fire soldatene ble utsatt for søndag

Den gang var det generalinspektør Per Sverre Opedal i Hæren innledet seremonien.