Amerikanerne mistet kontroll over den ubemannede ubåten torsdag i forrige uke, melder TV 2 Nyhetene. Ubåten er så spesiell at amerikanerne ønsker å holde den hemmelig.

Minejakt-fartøyet USS Swift har det operative ansvaret for ubåten og har brutt øvelsen «Blue Game» for å fortsette søket etter farkosten.

Fartøyet har også spesialtrente delfiner om bord. Delfinene brukes til å lete etter miner, og ble blant annet brukt i Den persiske Gulf under invasjonen av Irak. Nå leter delfinene etter ubåten utenfor Kristiansand.

Miniubåten det dreier seg om er 3,5 meter lang, veier 2 tonn og går under navnet «Battlespace Preparation Autonomous Underwater Vehicle» (BPAUV), skriver Dagbladet.no.

Ifølge nettstedet kan farkosten programmeres til å kartlegge havbunnen på egen hånd for å finne miner. Nyvinningen ble presentert av den amerikanske marinen i juni i fjor. Under øvelsen Blue Game skulle amerikanerne teste utstyret under tøffe norske forhold.

DELFINKRIGER: Denne delfinen tilhører den amerikanske marinens korps av elitedelfiner som brukes til å søke etter miner. ARKIVBILDE: REUTERS.