1.

Kjøp billettene til både festivalen og reisen på forhånd. Vokt dem med livet ditt. Mange festivaler er utsolgt på forsalg. Og du vil ikke bli stående pengelens og billettløs igjen i en fremmed by når festen er over. Satser du på svartebørsen lønner det seg å kjøpe etter at festivalen har kommet i gang, men det er risikabelt. Ikke kjøp uten at du vet hvordan en ekte billett faktisk ser ut. Mange har blitt lurt...

2.

Utendørskonserter+sol=kreft. Sørg for at du har med deg solkrem. Enda bedre, sørg for at du har med deg en venninne med stor bag som har solkrem. Og myggstift. Viktig.

3.

Skal du først dra med deg telt, koster det lite å dra med seg regntøy og varme klær også. Du trenger aldri ha mer klær på enn strengt tatt nødvendig, men alltid litt mer med. Selv om det ikke regner blir det fort kaldt på kvelden. Her kommer venninnen med den store bagen inn igjen.

4.

Pass på at du drikker nok vann, og pass på at du ikke drikker mer enn nok alkohol. Det er passe teit å komme hjem og ikke huske én konsert fra fredagen og ikke ha fått med deg én fra lørdagen fordi du var for bakfull.

5.

Får du får mye vann, eller annen drikke, og må tisse, gjør det der du skal — selv om du er gutt. Ikke tiss på andres telt, backstage, eller rett foran noen folk du ikke kjenner som sitter og kliner. Det burde være unødvendig å si, men det skjer liksom alltid.

6.

Regelen er ikke sånn at du må bruke narkotika fordi du er i utlandet. Du risikerer i beste fall å ikke slippe tilbake til landet du blir tatt i, og det er ikke kult.

7.

Det finnes ikke noen saklig grunn i hele verden til å stå helt foran, ikke en gang for å hjelpe venninnen med den store bagen som har falt. Ta henne heller med deg litt bak det verste presset - du ser bedre, hører like mye, og folk er mindre slitsomme. Skal du på død og liv stå fremst, hjelp vaktene dersom folk besvimer, prøv å hjelpe folk til ikke å falle - og ikke fall selv. Da er du ikke mye hjelp.

8.

På festivaler med små, intime klubbkonserter skal du ikke snakke. Ja, det er fysisk mulig, men ingen har glede av det. Folk har betalt i dyre dommer for å høre musikerne spille, ikke deg snøvle. Hvis du har fått billetten gratis fordi firmaet ditt sponset festivalen, er du i tillegg et yndet hatobjekt som risikerer grisebank hvis folk får nyss om det. Bare så du vet det.

9.

Mobiltelefon er kjekt, men mistes fort. Avtal møtested og -tidspunkt på gamlemåten, og ha gjerne alternativ - hvis ikke syv, så åtte, eller ni. Men ikke vær for redd for å miste vennene dine en stund - festivaler er glimrende steder å bli kjent med folk på. Husk at det var på Quarten Haakon og Mette Marit først klinte...

10.

Legg gjerne opp en plan, men kast den gjerne også. Ikke bare følg saueflokken, og ikke nøl med å gå fra en konsert som er kjip, det er en million andre ting som skjer. Se et band du aldri har hørt om. Snakk med en full svenske. Spis rar mat. Det er festival, for svarte! Du har ferie!