KJERSTI MJØR

KRISTIN JANSEN

Mindre brød og poteter. Mer proteiner, grønnsaker, belgfrukter og nøtter. Dette er budskapet som har gjort Fedon Lindberg til landets mest omtalte og kontroversielle slankeekspert de siste årene.

Fra før har den greske indremedisineren klinikker både i Oslo, Trondheim og Arendal. Hans fjerde klinikk åpner i Bergen i midten av neste måned, men dr. Lindberg selv kommer i svært liten grad til å være synlig i lokalene på Bryggen.

— Det har han ikke kapasitet til, sier administrerende direktør i Fedon Lindberg Holdings, Anders Ström, til BT.

Det er bergenslegene Olga Andresen og Trude Hetland som skal drive klinikken - i Fedons navn og etter hans prinsipper.

— Grunnen til at vi etablerer denne klinikken i Bergen, er at mange pasienter på Vestlandet nå må reise helt til Oslo for utredning og behandling, sier Andresen.

Hun har selv slitt med overvekt og gikk ned fire størrelser etter at hun begynte å leve etter Fedon Lindbergs prinsipper.

— Dette har gitt meg en større forståelse for hvor hardt det kan være å ha vektproblemer. Jeg har selv erfart hvor vanskelig det er å finne tid til å trene med tre barn og full jobb, sier Olga Andresen.

Kundekrets av kvinner

I de andre byene er erfaringen at det først og fremst er overvektige kvinner som oppsøker Fedon Lindbergs klinikker.

— Åtti til nitti prosent er kvinner som ønsker å gå ned i vekt, og legge om livsstilen. Nær halvparten lider av fedme, eller stor overvekt, ofte i kombinasjon med livsstilsrelaterte sykdommer som insulinresistens, diabetes og høyt blodtrykk, sier Ström.

— Våre klinikker har et tverrfaglig tilbud, som kombinerer skolemedisin, kosthold og trening. Det handler ikke bare om å slanke seg, men om trening og spisemønstre.

Fedon Lindberg Holding investerer ingenting selv i Bergen. Tvert om betaler de to legene en minilisens til selskapet for å drive etter Lindberg-metoden.

Bestselger og brødbaker

Fedon Lindberg flyttet til Norge i 1986, og ble mangemillionær på kostholdstips, matlagingskurs, fullkornbrød og kokebøker. I fjor tjente legen 3,2 millioner kroner.

Med nyord som lavkarbodiett og Glykemisk Indeks, samt krigen mot poteter, hvetemel, pasta og ris, terget han på seg et samlet norsk ernæringskorps.

— Det må være lov å tenke nytt, sa Lindberg, da han ble kåret til «Årets navn» i Dagbladet i fjor.

— Det hadde vært veldig bra hvis poteter og fint brød hadde vært så kjernesunt som enkelte skal ha det til, men slik er det ikke.

Kokeboken «Naturlig slank» har tronet øverst på Gyldendals salgstopp i fem år, og ifølge Dagens Næringsliv har de to første bøkene hans hatt en samlet omsetning på over 45 millioner kroner.

I høst er han aktuell med enda en bok, «Helt gresk».

SLANKEHJELPERNE: Legene Trude Hetland (til v.) og Olga Andresen vil hjelpe bergensere som sliter med overvekt og fedme. I november åpner de Lindberg-klinikk på Bryggen.<br/> Foto: KNUT STRAND