Karita Bekkemellem, Øystein Djupedal og Helen Bjørnøy er ute. Statsministeren sier til NRK at Djupedal og Bjørnøy selv har bedt om å gå av.

Inn kommer Bård Vegard Solhjell (35), Manuela Ramin Osmundsen (44) og Tora Aasland (64).

Bekkemellem måtte gå

Alt tyder på at Karita Bekkemellem er blitt ofret for at Norge skulle få sin første statsråd med innvandrerbakgrunn.

– Jeg legger ikke skjul på at jeg gjerne skulle høstet mer av alt det jeg har sådd, sa statsråd Bekkemellem da hun overrakte nøkkelen til regjeringens nye statsråd Manuela Ramin-Osmundsen.

Bekkemellem fikk beskjeden om at hun måtte ut av regjeringen for cirka halvannen uke siden.

– Er du skuffet?

– Slik er det politiske livet. Jeg har vært forberedt på at dette kanskje kom til å skje. Jeg kan ikke være skuffet når jeg som en av få kvinner har fått delta i to regjeringer før knappe fylte 40 år. Jeg har lært masse, og de siste to årene har vært fantastiske år i mitt arbeidsliv, sier Bekkemellem til NTB.

Første statsråd med innvandrerbakgrunn

Manuela Ramin Osmundsen (Ap) er den store overraskelsen i ommøbleringen av regjeringen. Hun er tidligere leder av Utlendingsdirektoratet (UDI). Hun valgte å trekke seg som UDI-leder etter den omstridte kurdersaken våren 2006.

Ramin Osmundsen skal lede barne— og likestillingsdepartementet, samt at hun får et spesielt ansvar for integrering. Det skjer ved at Arbeids- og inkluderingsdepartementet deles, slik at Osmundsen overtar alle diskrimineringssaker. Bjarne Håkon Hanssen forblir arbeidsminister.

— Ramin Osmundsen har lang erfaring innenfor likestilling- og diskrimineringsarbeid. Hun er den første med innvandrerbakgrunn i en norsk regjering, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

Solhjell blir kunnskapsminister

Statssekretær Bård Vegard Solhjell og Tora Aasland deler Øystein Djupedals ansvarsområder mellom seg. Solhjell får hovedansvar for barnehager, grunnskoler og videregående skoler, mens Aasland får ansvar for høyere utdanning og forskning.

Solhjell er i dag statssekretær ved Statsministerens kontor. Han er også nestleder i SV. Solhjell er oppvokst i Naustdal i Sogn og Fjordane og utdannet statsviter fra Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo med fagkretsen sosiologi, sammenlignende politikk og idéhistorie.

— Bård Vegard Solhjell har lang politisk erfaring og kjenner skolen godt. Han er en god talsmann for den norske skolen, sier Stoltenberg til NRK.

Tora Aasland er fylkesmann i Rogaland. Hun får ansvaret for forskning i den nye regjeringssammensetningen.

Hun ble innvalgt på Stortinget for SV i Akershus i 1985.

— Tora Aasland har lang politisk erfaring, hun har blant annet sittet på Stortinget i mange år. Hun har også selv vært forsker, sier statsministeren til NRK.

Solheim miljø-og utviklingsminister Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) forsvinner også ut av regjeringen. Utviklingsminister Erik Solheim (SV) overtar hennes oppgaver og blir ny «superstatsråd» med ansvar for miljø- og utviklingspolitikk.

— At Erik Solheim får ansvar for både utvikling og miljø er et grep vi har gjort for å understreke den nære sammenhengen mellom utvikling og klima, sier Stoltenberg til NRK.

Sørensen blir statssekretær

Stortingsrepresentant Heidi Sørensen (SV), som selv har vært nevnt som en mulig kandidat som miljøvernminister, blir statssekretær i Miljøverndepartementet under Erik Solheim.

Henriette Westhrin (SV), som har vært statssekretær under Bjørnøy i Miljøverndepartementet, blir ny statssekretær for finansminister Kristin Halvorsen (SV)

Kjell Erik Øie (Ap), som har vært statssekretær under Bekkemellem i Barne- og likestillingsdepartementet, fortsetter som statssekretær under Manuela Ramin-Osmundsen.

Lisbet Rugtvedt (SV), som har vært statssekretær under Djupedal i Kunnskapsdepartementet, fortsetter som statssekretær for Bård Vegar Solhjell.

I tillegg blir Jens Revold (SV) statssekretær for forskningsminister Tora Aasland, og Kjersti Markusson (SV) er utnevnt til statssekretær for statsminister Jens Stoltenberg.

Håvard Bjelland (ARKIV)
STATSRÅD: Manuela Ramin-Osmundsen trakk som UDI-direktør etter mye kritikk i fjor. Nå blir hun statsråd.
Morten Holm / SCANPIX
FLERE OVERRASKELSER: Fylkesmann i Rogaland, Tora Aasland, går inn som ny forskningsminister.
Ove Olderkjær
UT: Øystein Djupedal
Sigurdsøn, Bjørn
UT: Helen Bjørnøy
SUPERMINISTER: Erik Solheim får ansvar for både bistand og klima.
Bjelland, Håvard