Selv om regjeringsforhandlingene først kommer skikkelig i gang om en ukes tid, har Jan Petersen og Kjell Magne Bondevik allerede notert ned flere vestlandsnavn som de ønsker å ha med seg inn i regjeringen.

Dåvøy hadde en høy stjerne hos Bondevik lenge før hun tok plass i sentrumsregjeringen i mars 1999. Hun var også ønsket som stortingsrepresentant. Men syv år som fagforeningsleder for landets sykepleiere blokkerte for en politisk karriere.

«Omstillingsminister»

Askøykvinnen fikk nokså nøyaktig ett år som arbeids— og administrasjonsminister, og var i full gang med omstillingsarbeid i offentlig sektor da gasskraftstriden endte med regjeringskrise.

I dag driver hun eget firma, Ledelse og dialog. Av KrFs stortingsrepresentanter fra Vestlandet peker ingen seg ut som statsrådsemner. Trenger Nilsen i Stortinget

For Høyre-representantene stiller det seg annerledes. Oddvard Nilsen og Erna Solberg er begge sentrale i stortingsgruppen og kan bekle flere poster.

Men Petersen har såre bruk for Nilsen som parlamentarisk leder, selv om han ville være en opplagt kandidat som samferdselsminister. Nilsen hører til Høyre-lederens innerste krets av fortrolige. Det er få andre enn den populære og innflytelsesrike askøyværingen som har de nødvendige egenskaper for å aksle ledertrøyen i stortingsgruppen når både Petersen og Per-Kristian Foss blir statsråder.

Spinkelt for Venstre

Venstres Lars Sponheim kan bli statsråd hvis han vil. I så fall blir det vanskelig å gi Odd Einar Dørum en ministerpost.

Venstregruppen i Stortinget blir påfallende spinkel hvis begge de innvalgte tungvekterne får plass rundt kongens bord.

I så fall blir det May Britt Vihovde fra Sveio og nykomlingen Trine Skei Grande fra Oslo som må ta seg av den daglige dont i Tinget.

Mandag kl. 13 møtes sentralstyret i Venstre for å drøfte om partiet skal delta i regjeringssamarbeidet.

Først sonderinger

Kjell Magne Bondeviks personlige rådgiver, Gunnar Husan, opplyser til Bergens Tidende at sonderingene med sikte på et regjeringssamarbeid starter tirsdag og vil trolig pågå to-tre dager. Sonderingene vil foregå i et møterom i Stortinget.

I neste omgang trekker forhandlerne ut fra Løvebakken, til mer landlige omgivelser. Men det blir verken Lysebu (Syse-regjeringen) eller Voksenåsen (Bondevik-regjeringen) opp igjen, fastslår KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland overfor BT.

— Forhandlingslokaler er bestilt, sier hun, men nekter å fortelle mer.

— Er det bestemt hvem som skal lede drøftingene?

— Det er naturlig at lederen for det største partiet styrer sonderingsfasen. Men så snart vi blir enig om hvem som skal bli statsminister, bør han overta, sier Svarstad Haugland, som brukte lørdagen til selvplukking av mais hos en bonde i Asker.