– Når inspeksjonene er gjort, er det bare å fly igjen. Det er ikke behov for at noen myndighet gir klarsignal, sier Helge Torp til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han er inspektør ved Skandinavisk tilsynskontor (STK) som er et samarbeidsorgan for skandinaviske luftfartsmyndigheter.

SAS-konsernet har 27 fly av type Dash 8 Q-400 spredt over hele Europa etter at flyene ble satt på bakken onsdag. STK vil gi midlertidige unntak fra flyforbudet, slik at hele flåten kan bli undersøkt.

Fortgang

Dette er godt nytt også for Widerøe, som torsdag ønsket forgang i undersøkelsene av selskapets fire fly.

– Vi har fått signaler fra produsenten om at undersøkelsene av flyene vil ta rundt en uke. Det synes vi er lang tid, og håper på at det kan la seg gjøre å klargjøre flyene fortløpende, sier informasjonsdirektør i Widerøe, Richard Kongsteien, til NTB

Innstillinger

Tre planlagte Widerøe-avganger fra Trondheim til København og to returer ble torsdag innstilt, men her er alle passasjerene booket om til SAS eller andre flyselskap.

– I tillegg er en avgang mellom Sandefjord og Trondheim kansellert. For øvrig håper vi at trafikken skal kunne gå som normalt, sier informasjonskonsulent Astrid Fuhr til NTB.

Etter to nesten-ulykker på under en uke, satte Widerøe alle sine fire Dash 8 Q-400 fly på bakken før Skandinavisk Tilsynskontor onsdag morgen vedtok flyforbud for disse flyene. Også canadiske myndigheter har lagt ned flyforbud for Dash 8 Q-400.

Returpassasjerer

SAS-Braathens benytter ikke Dash 8 Q-400 i sitt rutenett, men SAS Sverige har avganger mellom Trondheim og Stockholm, og SAS Danmark flyr mellom København og Kristiansand, Bergen og Stavanger. Disse rutene er kansellert.

– Vi regner med at noen av passasjerene som har reist ut fra Norge vil kunne bli berørt. Men for de aller fleste finner vi alternativer for returen. SAS Braathens prøver så godt vi kan å bistå SAS Danmark og SAS Sverige med å dekke opp for flyene som er satt på bakken. Derfor vil trafikkavviklingen bli strammere, og faren for forsinkelser vil øke, sier pressevakt Kenneth Vikse i SAS Braathens til NTB.

Kallestad, Gorm