— Det ser nå ut til at vi er midt inne i en topp med omgangssyke. Vi har større pågang av barn nå enn for to-tre uker siden, sier klinikkdirektør Britt Skadberg ved Barneklinikken på Haukeland Universitetssykehus.

I fjor høst ble det i en periode lagt inn færre barn med blant annet mage- tarmvirus og luftveisinfeksjoner. En av årsakene var trolig at nordmenn var svært nøye med å vaske hendene på grunn av frykt for svineinfluensa.

Ved Haraldsplass Diakonale sykehus har de ikke merket så mye til viruset.

— Vi har hatt mellom fem og seks tilfeller i julen, og har for tiden én pasient på isolat for omgangssyken, forteller lege Kjersti Pileberg.

Hun forteller at de fleste klarer seg fint med omgangssyken uten å måtte oppsøke sykehuset, og at det kun er i mer ekstreme tilfeller at det er nødvending med sykehusopphold.

Smitter ikke gjennom spytt

Vi ble pepret med informasjon fra helsemyndighetene om hvordan vi skulle hoste i albuen, vaske hendene og desinfisere oss. Plakater ble sendt ut og hengt opp på alle tenkelige og utenkelige steder.

Og vi vasket hendene - og unngikk både influensa og andre infeksjoner.

Men med svineinfluensaen borte, ser det ut til at folks bevissthet rundt håndhygiene er forsvunnet. For tiden herjer nemlig omgangssyken, et mage- og tarmvirus mange av oss slapp unna i fjor.

— Vi merket at infeksjonsnivået normaliserte seg ganske fort etter at alt fokus på håndhygiene ga seg i fjor, sier Britt Skadberg på Barneklinikken.

Nå er mellom to og fire barn innlagt på Barneklinikken hvert døgn på grunn av magesjau og dehydrering.

Omgangssyken er svært smittsom og rammer ofte flere familiemedlemmer. Det kan i noen grad unngås, mener Skadberg.

— Vi har ett råd, og det er å ha god håndhygiene. Viruset smitter ikke ved dråpesmitte, slik influensa gjør, men ved såkalt kontaktsmitte. Det betyr direkte kontakt med viruset, sier hun.

— Men selv ved god håndhygiene kan det jo være vanskelig å unngå smitte, dersom flere barn i samme familie har diaré og oppkast samtidig, legger hun til.

Farlig for små barn

Barneklinikken opplever nå stor pågang på sin kveldspoliklinikk. Omgangssyke er ikke ufarlig for små barn fordi de lett kan bli dehydrert. Har barnet både oppkast og diaré samtidig, må man være ekstra oppmerksom.

  • De yngste barna har mindre å gå på. For å holde væskebalansen oppe, bør man gi barn væske med teskje hele tiden, sier Skadberg.

Hun anbefaler foreldre å følge nøye med på allmenntilstanden til barnet.

  • Blir barnet slapp og utilpass skal lege kontaktes, råder Skadberg.

Det er ikke bare i Bergen folk kaster opp. Over hele landet plages nordmenn av omgangssyke, forteller overlege Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet. Men ikke tro at du bli immun selv om du har vært gjennom en runde.

  • Det finnes mange varianter av viruset. Selv om du har hatt en av dem, kan du være like åpen for det neste. God håndhygiene er viktig, det samme er å holde seg unna andre dersom man faktisk blir syk, sier Rønning.

— Hvorfor finnes det ingen vaksine mot viruset?

— Det er nok fordi det finnes så mange arter av viruset at det er vanskelig å lage en vaksine som gir bred nok immunitet, sier hun.