WENCHE SCHJØNBERG, NTBFrederikshavn/Oslo

Butikksjef Karsten Andersen sier at de stengte norske grensene helt klart merkes i den nordjydske handlebyen som så å si lever av nordmenn som tar båten over til Danmark for å handle billig kjøtt.

— Det er klart vi merker det. Vi selger jo ikke kjøtt jo, sier han.

Svenskene som kommer til Frederikshavn, kjøper nemlig først og fremst alkohol og tobakk. Så nå regner Damsgaard med å brenne inne med store mengder kjøttprodukter, som de ikke får solgt.

Fører til oppsigelser - Det går helt klart mot oppsigelser, hvis dette fortsetter, sier Andersen. Han sier at butikken helst vil vente med oppsigelser, og ikke sette dem i gang med en gang slik blant annet en slakterforretning i Hirtshals har gjort. Men det går nok mot oppsigelser.

— Vi tjener jo ikke penger, sier han.

I Frederikshavn snakkes det at det bare blir noen få dager før ansatte må gå fra jobben på grunn av det norske importforbudet. Og kundene er heller ikke glade for forbudet, sier Andersen.

— De er jo litt lei for at de ikke får kjøpt varene som de vil ha, sier han.

Men helt overraskende kom det norske importforbudet ikke på Frederikshavn-kjøpmannen.

Ringvirkninger - Vi har jo fulgt med i det som skjer i Europa, og ble ikke overrasket da beskjeden om den norske beslutningen kom, sier han.

Andersen tror importforbudet av kjøtt- og melkeprodukter vil få ringvirkninger.

— Vi merker allerede nå, dagen etter at forbudet ble innført, at det er kommet færre handlende. Flere av dem som ellers drar til Danmark kun for å handle, holder seg tydelig nok hjemme, sier han.

Dermed går salget ned ikke bare av kjøttvarer, men også av andre varer.

— Nordmenn som handler kjøtt, kjøper jo som regel ikke bare kjøttvarer, men også andre ting når de først er her, sier Andersen.