— Vi kan knapt få ned armene, så glade er vi, sa pressetalskvinnen hos den lokale krisestaben i Ringsted sør i Danmark i går ettermiddag. Da var meldingen nettopp gått ut om at det ikke fantes spor av H5N1-viruset i 30 døde svaner fra Sør-Sjælland, Lolland og Falster.

Men danske myndigheter så ingen grunn til å slakke på beredskapen. Det er bare noen få mil over sundet til Nord-Tyskland, der viruset er funnet i 13 døde fugler.

— Det kommer. Før eller siden kommer det. Om ikke viruset er her allerede da, sier bonden Harry Christensen på Plovgården på Lolland.

Rundt beina hans kakler 9500 frittgående høner, ute i kjølerommet står brettene med egg klare for henting.

Det er bare en liten kilometer fra fjøset og ned til stranden. På andre siden ligger Tyskland.

Aldri hatt sykdom

Christensen er ikke av Lollands største hønsebønder. En av naboene har nesten 60.000 burhøns, selv produserer han storfekjøtt i tillegg, pluss sukkerroe, korn og frø.

Men inntektene fra eggene er likevel en viktig del av grunnlaget for driften på Plovgården.

— Vi har drevet med høner her siden 1971. Og vi har aldri hatt sykdom. Aldri, sier 73-åringen.

Samtidig med meldingen på radioen om at svanene ikke var døde av H5N1, fikk Christensen et informasjonsbrev i posten fra hønseavlforeningen. Der ble reglene innskjerpet: Ikke bruke samme fottøy i fjøset som ute, vaske hendene godt, bruke egne overtrekksklær.

— Vi må passe på. Ikke minst for salmonellasmitte, den faren er jo alltid der, sier Christensen.

- Verst for herregårdene

Dersom H5N1-viruset skulle dukke opp på noen av gårdene i området, er bonden forberedt på hva som vil skje:

— Da må vi nok slakte ned. Det vil ikke være bra, på toppen av bråket med Muhammed-tegningene og alt.

For Christensen vil det bety et tap på vel 300.000 danske kroner - et tap han mener han skal tåle, om det går så galt. Hønene verper uansett bare i ett år før de blir avlivet og byttet ut med nye.

— Det vil være verre for herregårdene rundt her som driver fasanoppdrett og leier ut fasanjakt. De tjener forferdelig mye penger på det. Men dersom fugleinfluensaen kommer, vil jakten bli forbudt, sier Christensen.

BRA SÅ LANGT: Siden 1971 har Harry Christensen (73) drevet med høner. Han har aldri hatt sykdom i fjøset, som ligger bare en liten kilometer fra stranden. På andre siden: Tyskland.