— Ja, fru Lysholm er utsolgt. Vi starter ny tapping i starten av neste uke, forteller Bjørn Svendsen i Arcus produksjon til bt.no.

— Og hun er fremme til julekvelden?

— Til de fleste polutsalg burde det holde, men jeg kan ikke garantere at den kommer til alle steder, sier Svendsen.

Lovlig seint ute

Fru Lysholm er bestillingsvare på Vinmonopolet. Den ble lansert 1. november i år.

— De er lovlig seint ute med produksjonen dersom de skal rekke å få levert våre bestillinger på fru Lysholm til oss før jul. Vi har hatt inne bestillinger i om lag 14 dager nå. Normalt får vi varene etter tre dager, så starter de tappingen rett over helga så burde det gå. Men kundene skal jo hente varene hos oss også, sier butikksjef Ove Haugland i Vinmonopolet i Åsane til bt.no.

Kvinnfolk og brennevin

Mens akevitt tradisjonelt har vært en drikk som nytes av menn, står det også i akevittens histore - som så ofte ellers - kvinner bak.

Anna fra Sachsen er berømt i brennevinshistorien som alle akevitters mor, mens det var svenske Eva Ekblad som oppdaget kunsten å lage brennevin av poteter.

På 17- og 1800-tallets gårder var det stort sett kvinnene som hadde ansvaret for brenningen.

Fru Lysholm

Fru Lysholm Aquavit er oppkalt etter Catharina Lysholm, f. Meincke, søster av handelshusbestyrer Heinrich Meincke fra Trondheim.

Sammen med sin bror lot hun bygge briggen "Trondhiems Prøve" i 1780 for å satse på krydderhandelen på Ost-Indien. I 1805 seilte skipet fra Trondheim med flere fat norsk aquavit i lasten, som man forgjeves forsøkte å selge i Batavia.

I 1807 vendte "Trondhiems Prøve" tilbake, og da fatene ble åpnet oppdaget man at akevitten hadde gjennomgått en svært heldig utvikling i løpet av reisen.

Da så Jørgen B. Lysholm åpnet sitt destillasjonsfirma i 1821, startet han umiddelbart å utnytte denne oppdagelsen kommersielt.

Lysholm Linie Aquavit ble raskt firmaets mest populære produkt, og er i dag verdens eldste eksisterende akevittmerke.