Stavanger Aftenblad og Dagsavisen er felt for brudd på god presseskikk for å ha trykket forsidebilde av en død kvinne fra Regjeringskvartalet 23. juli.

Klageren var den avdøde kvinnens ektemann via bistandsadvokat.

Lett gjenkjennelig

I Stavanger Aftenblad lå kvinnen med ansiktet opp, men ansiktet var digitalt sladdet. I Dagsavisen lå hun med ansiktet ned. På begge bildene var hun imidlertid lett identifiserbar for de nærmeste pårørende og andre kjente, ut fra klesdrakt, hår og andre særtrekk. Også Adresseavisen trykket en variant av samme scene, men var ikke en del av klagebehandlingen i PFU i dag.

-Jeg synes dette er den enkleste saken, og at dette er et brudd på god presseskikk, sa Norsk Presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold om klagen mot Dagsavisen.

Forsvarte bildet

Dagsavisens sjefredaktør Arne Strand tok ikke selvkritikk på at avisen slo opp bildet, og han karakteriserer førstesiden som god i et intervju med Aftenposten 29. juli.

— Det var ikke veldig viktig å bruke akkurat dette bildet, men vi syntes det var et bilde som ga et riktig og komplett inntrykk av situasjonen der og da, sa han.

Avisen gjorde ingen vurderinger i forhold til hvordan de pårørende ville reagere på bildet.

— Nei, det tenkte vi ikke på, og jeg tror heller ikke det har ført til ekstra belastning. Vi har ikke fått noen reaksjoner fra pårørende, og vedkommende ligger med ryggen til, svarte Strand.

Bekjent reagerte med gru

En bekjent av den avbildede kvinnen reagerte skarpt på avisførstesidene.

— Det er med frykt og gru jeg ser at enkelte aviser har trykket bilder av svært hardt skadede og døde mennesker etter den meningsløse bilbomben i regjeringskvartalet som drepte mange uskyldige. Jeg tviler på at de ansvarlige redaktørene ville likt å møte sine egne i slike billedoppslag. Det må være mulig for avisen å bruke sunn fornuft og medfølelse, sa hun til Aftenposten i juli

— Man må tenke etter hvordan pårørende og andre lesere reagerer på slike oppslag. Hvor er ryggmargsrefleksen, hvor er vurderingsevnen, som enhver redaksjon burde ha, ikke minst ved slike tragiske hendelser? Etikken bør være basis i alle redaksjoner, la hun til.

Utvalget startet klokken 9.30 behandlingen av seks klagesaker som er relatert til medienes dekning av 22. juli-terroren.

I de tre første sakene ble VG, NRK Dagsrevyen og Dagbladet frifunnet.