• Erfaren, dyktig, barnekjær og «hvit» dagmamma. Slik beskrev den 28-årige kvinnen seg selv. Nå er hun tiltalt for svindel og svindelforsøk mot ni barnefamilier.

KRISTINE HOLMELID RUNE VALDERHAUG

Familiene trodde de hadde funnet den perfekte barnepasser. Men de tok feil. Kvinnen skal ha lurt eller forsøkt å lure fra dem hele 350.000 kroner. Pengene var forskudd på lønn og lån kvinnen hevdet at hun trengte til diverse gode formål. Flere av foreldrene har sett lite eller ingenting til pengene de lånte ut.

«Den perfekte barnepasser» Foreldrene annonserte etter dagmamma i Bergens Tidende, og den 28-årige kvinnen kontaktet dem. Dagmammaen fremstod som en drøm for alle foreldre som trengte barnepass: Hun røykte ikke, hadde ikke husdyr og satset på å starte sin egen familiebarnehage. Kvinnen sa at hun selv ønsket seg mange barn, men dessverre bare hadde fått ett. -— Vi er svært fornøyd med at det nå er tatt ut tiltale mot kvinnen, sier Signe Tørressen Gajek til Bergens Tidende. Hun er en av de småbarnsmødrene 28-åringen er tiltalt for å ha svindlet. Tørressen Gajek utbetalte 10.500 kroner til dagmammaen, som må møte på tiltalebenken. Ifølge tiltalen forledet 28-åringen Signe Tørressen Gajek til å å tro at hun måtte ha pengene til å innbetale forskuddsskatt.

-- Stor belastning -- Denne saken har vært en stor belastninger for de familiene som er involvert. Nå håper vi at hun får sin straff. Men det aller viktigste er barnas sikkerhet. Derfor håper vi at den tiltalte også blir fradømt retten til å drive som dagmamma og arbeide blant små barn, sier Tørressen Gajek.

Skyldte på død og sykdom Sammen med flere andre foreldre anmeldte hun kvinnen. Gjennom Bergens Tidende advarte de andre foreldre mot kvinnen, og etter at BT skrev om saken i fjor vinter, meldte det seg flere barnefamilier som skal ha latt seg lure til å betale penger til den samme dagmammaen 28-åringen skal ha fått lån av foreldrene ved å si at hun skulle starte familiebarnehage, eller måtte betale forskuddsskatt. Andre ganger skal hun ha fått lån eller bedt om utsettelse på tilbakebetaling når hun unnskyldte seg med dødsfall i familien, sykdom hos barnet eller at hun hadde vært uheldig og blitt frastjålet store pengesummer. Et foreldrepar lånte kvinnen hele 146.000 kroner, et annet par gav 28-åringen ca 63.000 kroner. Kvinnen er også tiltalt for dokumentfalsk. Hun skal ha fått ut 6000 kroner i en bank ved å utgi seg for å være en av mødrene som ansatte henne, og forfalske hennes underskrift.

Dagmammaen nekter Dagmammaen nekter straffskyld for det aller meste av det hun er tiltalt for. -- Hun er rimelig sjokkert og overrasket over tiltalen, sier kvinnens advokat, Trond Christiansen. -- Hun er klar over at dette er en alvorlig sak, og innrømmer at hun kan kritiseres for enkelte ting. Men hun hevder at hun er uskyldig i det aller meste hun er anklaget for, sier advokat Christiansen. Rettssaken mot dagmammaen kommer opp for Bergen byrett i desember.